Abonnementsartikel

- Vi søgte efter en meget fleksibel maskine, som de andre ikke har. En maskine, der kan udføre mange forskellige jobtyper på steder, hvor det er umuligt at færdes. Denne maskine mener vi at have fundet med Menzi Muck, fortæller Bjørn Sørensen. Sammen med sin forretningsmakker, Nick Ziegler, driver han entreprenørvirksomheden Yeti-ApS med adresse i Hedehusene.

Firmaets nyeste anskaffelse, den langbenede Menzi Muck A91 4x4 Powerline fra Schweiz, supplerer firmaets øvrige ydelser inden for grøn pleje og skovbrug, hvor blandt andet fældning, knusning og rodfræsning hører til opgaverne. Den terrængående Menzi Muck har en en egenvægt på 10,5 ton og kan arbejde med fældehoved og knuser på 45 graders skråninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På dybt vand

- Maskinen er ligeledes godkendt til at arbejde i to meter dybt vand og i særlige følsomme miljøområder, da den udelukkende kører på bio-olie. Endvidere er den CE-godkendt og må køre på vej. Det betyder, at vores maskinfører selv kan flytte maskinen mellem arbejdsopgaverne, hvis det ikke er over større afstande, siger Bjørn Sørensen.

Det er firmaet Special Maskiner i Rudkøbing, der har bragt maskinen til Danmark. Special Maskiner er dansk importør af en række maskiner, som retfærdiggør firmaets navn.

- Vi satser på specielle maskiner til pleje og anlæg, og som også kan løse de mere udfordrende opgaver. Vi har en filosofi om, at vore maskiner skal køre, når andre giver op. Det kan man i sandhed sige er tilfældet med Menzi Muck, siger indehaver og direktør hos Special Maskiner, Lennart Ahlefeldt-Laurvig.

Fast chauffør

Skoventreprenør-virksomheden Yeti har fast chauffør på sin Menzi Muck. Det er maskinfører Flemming Erck, der har tjansen i den specielle maskine.

- En Menzi Muck er ikke en maskine, man skifter chauffør på. Det gælder om at blive dus med den i alle funktioner. Så er der til gengæld også masser af gevinster at hente, og vores maskine har sikret os opgaver, som vi ikke ville have fået med almindeligt maskineri, fortæller Bjørn Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På stejle skråninger langs motorvejene har maskinen høstet fordel af muligheden for at skyde benene ud i forskellige længder og retninger. Monteret med en knuser fra italienske FAE har den foretaget oprydning i bevoksningen.

På dybt vand

Men maskinen har ikke blot været ude på et skråplan. Den har også i bogstavelig forstand været på dybt vand. De lange ben kom Menzi Muck'en til gavn, da det gjaldt oprensning af kanalen langs Damhussøen i Hvidovre.

- Maskinføreren kunne ret effektivt fjerne de store effekter med Woodcracker-fældehovedet med en kapacitet på op til 40 centimeter stammer og lægge dem op langs åens bred til afhentning af lastbiler. Derefter monterede han knuseren fra FAE på Menzi Muck'en, så han kunne knuse det resterende materiale på brinkerne.

Afslutningsvis kan man montere en oprenserskovl og lægge slammet op på siderne. Dermed kunne vi klare al arbejdet med én maskine, siger Bjørn Sørensen.

Den terrængående gravemaskine er udstyret med en firecylindret John Deere turbodiesel-motor på 140 hestekræfter. Da der er tale om en Powerline-version, er maskinen forsynet med en pumpelinje, som er bygget til udelukkende at supplere det aktuelle redskab med hydraulikolie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I praksis har det stor betydning, fordi redskabet ikke stjæler olie fra andre steder på maskinen, siger Bjørn Sørensen om den spøjse maskine.