Når græsmarken skal omdannes til et grøntsags- og blomsterbed, er det nærliggende at starte fræseren og gå i gang. Men på Oles Gård ved Hammel er den slags metoder bandlyst, for her mener ejeren, Ole Christian Olesen, at der er langt større udbytte at hente, når en flok grise har rodet i græsmarken fra forår til efterår.
- En fræser hiver jo bare ukrudt og rødder op til overfladen, og den spiser heller ikke larverne, som tager næring fra jorden. Men når grisene har gået på græsmarken, er den blevet endevendt og helt fri for ukrudt og larver. Samtidig er den blevet gødet og de madrester, som grisene har fået, er også blevet udnyttet, fortæller Ole Christian Olesen.
Mad ud af huset
Han har på sin gård realiseret drømmen om selv at frembringe de bedste råvarer til sit professionelle køkken, som leverer mad ud af huset. Både grøntsager og grise indgår på denne måde i de økologiske anretninger.
- Jeg køber grisene som små om foråret og slagter dem til efteråret. Først tager de græsset, og efterhånden arbejder de sig ned i jorden til rødderne og larverne, så marken bliver helt perfekt til næste års såbed, siger han og anbefaler denne naturlige metode til andre, som har et jordstykke, der skal renses.
En robust gris
Grisene er af racen sortbroget dansk landrace, som ifølge Ole Christian Olesen er en robust gris med masser af smag i kødet. Den gode smag skyldes blandt andet, at den vokser væsentligt langsommere end den moderne produktionsgris.
- De sortbrogede kan gå ude hele året. De har et godt lag fedt, som gør, at de kan tåle 20 graders frost, og behåringen skygger for solen, så de ikke bliver solskoldede om sommeren, tilføjer han.
Ole Christian Olesen får grisene slagtet om efteråret og laver blandt andet lufttørret skinke og spegepølser af kødet, som blandt andet bruges i de pizzaer, som Oles Gård er blevet kendt for.
Det var på Northside-festivalen i Aarhus sidste år, at han opdagede, at folk var vilde med hans pizzaer, så nu kører han jævnligt sin mobile pizzaovn i stilling og annoncerer på Facebook, hvilken dag pizzabagningen indledes.
- Det er som regel om fredagen, og vi bager 300 pizzaer, som alle bliver revet væk - også selv om vi bor et pænt stykke ude på landet, fortæller Ole Christian Olesen.
Målet er smag og kvalitet
Al produktion på Oles Gård er økologisk og så bæredygtig som muligt, mens det overordnede mål er smag og kvalitet.
Det gælder eksempelvis kartoflerne, som er af sorterne Æggeblomme og Marabel. Ingen af disse sorter er særligt nemme at passe, men de smager godt, og det er Ole Christian Olesens pointe.
Spiselige blomster som morgenfruer, fløjlsblomst og tallerkensmækkere dyrkes også på Oles Gård. Dels af hensyn til smagen, dels fordi de giver anretningerne et pift.
- Mad skal ikke kun smage godt. Den skal også se godt ud, fastslår Ole Christian Olesen, som egentlig er pædagog-uddannet, men glæden ved god mad har altid været hans hobby - en hobby, der nu i et år har været hans levebrød.
Bæredygtigheden på Oles Gård afspejles også i maskinparken, hvor en radrenser på hjul klarer renholdelsen mellem rækkerne.
Den lille maskine er muskeldrevet, og selv om den ligner noget fra historiebøgerne, bliver den stadig fremstillet.
- Det går faktisk ret hurtigt at komme igennem rækkerne med håndkraft, så det kan ikke betale sig at investere i en traktor med radrenser, siger den økologiske altmuligmand.
Læs mere om Oles Gård på hjemmesiden www.oles-gaard.dk.