Abonnementsartikel

Vilde heste dukker op flere steder i Danmark, og nu vil Den Danske Naturfond som sit første projekt sætte en flok vildheste ud i Mols Bjerge. I forvejen findes der vildheste på Langeland og på en ø i udløbet af af Skjern Å.

Vildheste-projektet i Mols Bjerge er et forsøgs- og demonstrationsprojekt i samarbejde med Naturhistorisk Museum og Molslaboratoriet og støttes af Aarhus Universitet. Ud over at være til gavn for naturen vil vildhestene også give de mange besøgende i nationalparken en ekstra naturoplevelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlæg på 150 hektar

- Vi regner med, at hestene vil blive sat ind i efteråret. Først skal arealet ryddes for de nuværende, mindre indhegninger, og så skal der hegn omkring det 150 hektar store anlæg, siger direktør Flemming Nielsen, Den Danske Naturfond.

Han siger endvidere, at hestene formentlig bliver af den engelske ponyrace Exmoor eller den svenske Gotlands Russ.

- Der går også lidt tid med at få dyrene kontrolleret af dyrlægerne, tilføjer han.

Projektet i Mols Bjerge giver stor mulighed for at iagttage effekterne af vildhestenes pasning og pleje af en truet og sjælden type natur. Der vil blive etableret et yderhegn om hele området, og dyrene vil bevæge sig frit på hele arealet, og de vil være ude hele året.

De vilde heste skal passe og pleje naturen året rundt og derved sikre, at biodiversiteten holdes oppe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskellige naturprojekter

Naturfonden arbejder i øjeblikket med forskellige projekter, og fonden agter at erhverve en række arealer rundt i hele landet, der skal blive til nye og bedre naturområder.

Det sker i tæt dialog med de lokale lodsejere, og før aftaler er på plads, kan de enkelte projekter ikke offentliggøres.

Bestyrelsesformand i Den Danske Naturfond Lauritz Holm-Nielsen udtaler i den forbindelse:

- I samarbejde med lodsejere, foreninger, andre fonde, kommuner og mange, mange flere vil Den Danske Naturfond gøre alt hvad den kan, for at naturen får et løft. Det er der stærkt behov for.

- Da jeg voksede op, var der vibeflokke og masser af lærker og rødben på engene. Det

Artiklen fortsætter efter annoncen

og meget mere skal der blive plads til igen, fortsætter han.

Nye, markante naturværdier

Den Danske Naturfond er en uafhængig, privat fond, der arbejder for at udvikle nye, markante naturværdier og store naturoplevelser i hele Danmark.

Fonden er stiftet i 2015 af staten, Villum Fonden og Aage V. Jensen Naturfond med en kapital på cirka 900 millioner kroner. Det er målet, at der gennem samarbejde og samfinansiering med videre kan skabes blivende naturværdier for et betydeligt større beløb de kommende mange år.

Læs mere om Den Danske Naturfond her.