Abonnementsartikel

Nu er det slut med forkert fald og mangelfuld vådrumssikring i badeværelset. Unidrain har nemlig udviklet badeværelsesserien GlassLine, hvor fald, afløb og brusevæg hænger sammen i et produkt. Det reducerer risikoen for fejl til stort set nul under installationen, oplyser virksomheden.

Forkert fald i brusekabinen er en hyppig fejltype, når der opføres badeværelser. Alt for ofte opstår der lunker i gulvet eller bagfald, så vandet ikke bliver ledt ned til afløbet, men danner små søer på gulvet for til sidst at ende i kalkpletter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styr på faldet

Problemet opstår ofte i opmålingsfasen, hvor der ikke bliver indregnet et tilstrækkeligt stort fald. Det kan også gå skævt undervejs i støbningen af gulvet.

-Vi har udviklet en løsning, hvor gulvafløbet og brusevæg er bygget sammen i en ramme. Rammen har et indbygget fald på to procent ned mod afløbet, så det er let at holde styr på faldet. Man monterer rammen med skruer i væggen, støber gulvet inden i rammen, hvorved man opnår et fald, som lever op til gældende krav. Når gulvet er tørt, tætnes løsningen yderligere med vådrumsmembran, inden fliserne lægges, fortæller byggeteknisk ansvarlig hos Unidrain, Lasse Lyck.

Sikkert bad

Bruseløsningen med indbygget fald hedder GlassLine og udover at sikre et korrekt fald i brusekabinen, er der også tænkt på at få en vådrumssikker løsning til brusenichen. GlassLine består nemlig af en ramme med afløb, indbygget fald og flanger med en rille, som glasvæggen sættes ned i.

-I en traditionel byggeproces bliver glasvæggen sat i til sidst af glarmesteren. Glasset bliver limet oven på fliserne, så alle samlinger er synlige. Vi har fundet en løsning, hvor man sætter glasvæggen i først og bagefter lægger fliserne. Skruer og beslag bliver på den måde gemt væk under fliserne, og løsningen fremstår mere stilren, siger Lasse Lyck.

Idéen med flangerne er ikke ny. Det er den løsning, som helt grundlæggende gør Unidrains afløb til en sikker vådrumsløsning. Flangerne er nemlig med til at sikre de kritiske hjørner og overgange mellem væg og gulvoverflader. Det er netop i overgangen mellem gulv og væg flest utætheder opstår, og det problem modvirker vægflangerne ved at sikre tætheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med GlassLine bliver vådrumsløsningen videreført til hele brusenichen, så alle samlingerne omkring brusevæggen bliver vådrumssikret.

Gummifuger skal udskiftes

- Man ved af erfaring, at gummifuger i hjørner og byggeskel skal udskiftes og ofte allerede efter cirka fem års brug. Udskiftning af gummifugen i brusenichen er blevet lettere og mere sikker med GlassLine. Flangerne af stål i alle hjørner af i gulvet gør, at man uden bekymring kan skære den bløde gummifuge væk med en kniv uden risiko for at skade den meget vigtige og ømtålelige vådrumsmembran inde bag fliselaget, forklarer Lasse Lyck.

Glasset er overfladebehandlet med nanoteknologi, så sæbe og kalk har sværere ved at sætte sig fast. Da glaspladen monteres ned i en rille i gulvet, er det let at skifte pladen ud, hvis glasset mod forventning skulle gå i stykker.

Det er ikke nødvendigt at fjerne fliserne, men man kan bare løfte glaspladen ud af rillen, dog efter at have skåret gummifugen væk.

- I mange badeværelser opstår der i løbet af årene lidt sorte kanter af mug og skimmel omkring glasvæggen, fordi vandet kommer i kontakt med samlingerne ved glasset. Det sker i langt mindre grad med vores løsning, og man ved, at den holder i mange år frem, siger Lasse Lyck.