Abonnementsartikel

Den grøntsag, som er mest dyrket i haven, er kartofler, og fra Home & Garden - et samarbejde mellem 28 planteskoler landet over - præsenteres 16 forskellige kartoffelsorter, som strækker kartoffelhøsten fra tidlig sommer til det sene efterår.

Alle Home & Gardens læggekartofler er statskontrollerede for sygdomme, hvilket ikke gælder for almindelige spisekartofler. Derfor anbefaler Home & Garden, at man altid anvender sygdomskontrollerede læggekartofler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Meget tidlige kartofler

1. Solist: Lyse, gulkødede, velformede knolde.

2. Frieslander: Gulkødede, velformede, knolde med god smag.

Tidlige kartofler

1. Princess: Ovale knolde med gult kød - gode til salat, da de er kogefaste.

2. Linzer: Aspargestype med kogefaste gulkødede knolde - delikatesse til salat.

Middeltidlige/sene kartofler

1. Sava: Middelstore ensartede knolde med god holdbarhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

2. Hansa: Velkendt gammel sort med gulkødede faste knolde.

3. Bintje: Ensartede, middelstore knolde.

4. Æggeblomme: Kraftigt, gulfarvet kød - runde knolde, der er kogefaste.

5. King Edward: Hvidkødede, ovale knolde, der er rødbrogede og let koger ud.

6. Folva; Fin smag, højt udbytte og kogefaste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

7. Asparges: Langovale, faste delikatesseknolde, der er gode til salat.

8. Rosara: Gulkødede med rødt skind. Også god til salater.

9. Blå Congo: Spændende blåfarvet kartoffel, der pynter flot i salatskålen.

10. Ditta: Langovale knolde med glat skind.

11. Nicola: Gulkødede langovale med glatte knolde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

12. Exquisa: Ovale, regelmæssige, fastkogende - god til salat.

Sorter til nybegynderen

Home & Garden anbefaler tre sorter til nybegynderen: Solist, Agata, Exquisa, og til dem dem, som elsker faste kartofler lyder anbefalingen på Linzer Delikatesse, Exquisa og Princess.

Tre sorter, som børnene vil elske, er ifølge Home & Garden Agata, Æggeblomme og Linzer Delikatesse, mens sorterne til sovseelskende mænd er Frieslænder, King Edward og Nicola.

Dyrkning af kartofler i køkkenhaven

Fra marts forspires kartoffelknolde i et lyst rum, og vil med en temperatur på ca. 10 - 15 grader C efter cirka tre uger have fine spirer. Drys et lag fugtig sphagnum i en flad kasse og læg knoldene side om side. Fugten er med til at holde knoldene saftspændte. Alternativt kan tomme æggebakker også snildt bruges.

Vejrmæssigt er årene sjældent ens, og foråret lader ofte vente på sig. Det gælder især jordens temperatur, som efter frosne uger har svært ved at få kulden rystet af sig. Man kan med fordel dække jorden, hvor kartoflerne skal lægges, med et lag klar plast cirka to uger før, knoldene skal lægges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Plasten er med til at holde på varmen og fremme indstrålingen fra forårssolen. Er det stadig koldt, når knoldene er lagt, kan plasten lægges på stykket igen. Husk at fjerne plasten, så snart de første grønne kartoffeltoppe bryder jordskorpen.

Spirerne opad

De tidligste kartoffelsorter kan komme i jorden allerede fra slutningen af marts, mens de middeltidlige og sene sorter først behøver at blive lagt i løbet af april. Træk en snor og læg knoldene i 10 centimeters dybde med spirerne opad. Afstanden mellem knoldene skal være 30 centimeter. Naborækken skal være cirka 50 centimeter væk.

Når kartofler bliver eksponeret for lys, bliver de grønne. Grønne kartofler må ikke spises - de er giftige. Læg derfor altid knoldene i en god dybde og hyp efter med løs jord.

Knolden danner en grøn top og formerer sig i jorden med et væld af små rodstængler, hvorpå der sidder en ny kartoffel. Jo længere tid de får lov til at vokse, des større bliver de.

Tid til høst

En tommelfingerregel siger, at knoldene er færdige, når den grønne plante blomstrer. Det kan man dog ikke altid vente på, så ved at grave en plante op kan man vurdere, om det er tid til høst, eller om kartoflerne blot skal spises, mens de er meget små.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kartofler vokser hurtigt til og får store toppe, der dækker for uønsket plantevækst, altså ukrudt. Ukrudt bliver sjældent til en stor plage i kartoffelrækkerne, hvis man fjerner ukrudtet i første runde, når kartoflerne alligevel skal hyppes.

Skub blot både ukrudtsplanter og løs overjord omkring kartoffelplanterne - ukrudtet visner hurtigt og vokser sjældent videre.

Kartofler skal ikke have gødning. Gødning giver masser af grøn top, men ikke ret mange knolde. Gødning til kartoffelbedet skal tilføres om efteråret og gerne i form af kompost.

Læg kartoflerne til tørre

Når de tidlige sorter er gravet op og spist, venter der en decideret høst af resten af kartoffelbedet. De kan ikke længere blive i jorden men skal opbevares til senere brug. Tidspunktet er september-oktober. Grav op på en solbeskinnet dag, så kartoflerne kan tørre, inden de lægges i en kasse.

Lad ikke kartofler lagres under 5 grader C, for så omdannes stivelsen til sukker, og de bliver søde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få flere havetip på Home & Gardens hjemmeside.