Pas på, når du træder op på stigen for at lave gør-det-selv-arbejde, for går det galt, kan det blive alvorligt. Sådan lyder advarslen fra Dansk Byggeri, som oplyser, at mange borgere hvert år kommer til skade, når tagrenden skal renses eller hækken skal klippes. Og tit sker ulykkerne på gamle og usikre stiger, som for længst burde være skrottet.
- På arbejdspladser er der meget strikse regler for, hvordan man sikrer sig mod ulykker, når arbejdet foregår på en stige. Men det er sjældent, man som privatperson tænker over de krav, når der skal skiftes en pære, eller gavlen skal males. Faktisk passer vi ofte mindre på os selv i fritiden end på arbejdet, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen.
Morfars gamle stige
Der er derfor god grund til at tænke sig bedre om, for faktisk kan et fald fra bare en til to meter gå rigtigt galt.
- Først og fremmest skal man sikre sig, at den stige, man bruger, er i god stand, og trinene ikke er ødelagt. Så hvis man stadig har morfars gamle træstige stående, så er det måske på tide at skifte den ud med ny og mere sikker model, siger Mette Møller Nielsen,
- Derudover er det vigtigt, at man sørger for, at stigen står på et fast underlag, og at den hviler på alle sine ben, så man ikke risikerer, at den skrider under en. Og for at undgå, at man får overbalance og vælter, så lad være med at bruge de øverste to-tre trin på stigen. Man skal heller ikke sætte sig eller stå overskrævs på wienerstigen, forklarer hun og tilføjer:
- Det er den ikke indrettet til, og af en eller anden grund så tror folk, at de står rigtigt sikkert på den måde, men det gør de ikke.