Abonnementsartikel

Danske asketræer dør på stribe. En svamp har de seneste år angrebet træerne, så de dør eller bliver ødelagt. Alene i de midtsjællandske skove under Stiftelsen Sorø Akademi er omkring 75 hektar ask til en værdi af omkring fem millioner kroner på få år blevet ødelagt af svampen, der kaldes aske-optørre. Det oplyser dr.dk.

Skovfoged Stig Egede Hansen siger, at 90 procent af asketræerne i skoven er forsvundet på bare seks-syv år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle de træer, vi har plantet, er forsvundet. Alle de unge asketræer går ud, og de store får skader i toppen, fortæller skovfogeden til dr.dk.

En katastrofe

På videnskab.dk kaldes den triste udvikling en katastrofe:

- Vi ser sygdommen overalt. Hele landet er ramt. Spørger man skovejerne, vil de sige, at den her sygdom er en katastrofe. En hektar med ask er en stor investering, men mange steder har ejerne opgivet, at det bliver askeskov igen, siger professor Erik Kjær fra Skov & Landskab på Københavns Universitet.

Sygdommen blev kendt i Polen i begyndelsen af 90'erne og har siden bevæget sig til Danmark, hvor den først blev opdaget på Bornholm og Nordvestsjælland i 2003.

Dansk Skovforening, der repræsenterer 25.000 danske skovejere, anslår, at sygdommen vil koste 300 millioner kroner, hvis den slår samtlige danske asketræer ihjel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om asketræernes dødsfjende på www.videnskab.dk.