Abonnementsartikel

Samtalekøkkenet står øverst på ønskelisten over boligforbedringer i mange danske hjem. Sådan lyder det i en tekst fra AB Clausen Rådgivende Ingeniører A/S, hvor både ejendomsmæglere og køkkenfirmaer udtaler, at samtalekøkkenet lever i bedste velgående, selv om nogle livsstilseksperter har erklæret samtalekøkkenet for død og begravet.

De mener nemlig, at danskerne hellere vil have aflukkede køkkener - en slags madværksteder uden plads til forstyrrende elementer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Både-og tilgang

Men denne enten-eller-tilgang til køkkenet holder ikke. Tværtimod er det mere en både-og tilgang, der lige nu gør sig gældende på køkkenmarkedet. Det siger Helle Fyllgraf, der er marketingsdirektør i køkkenfirmaet Invita.

- I dag vil vi både have madværksteder og samtalekøkkener kombineret i ét køkken. Der gøres meget ud af kogesektionen og de rigtige hvidevarer til madlavningen, f.eks. flexinduction, dampovn, quooker og så videre, fortæller Helle Fyllgraf og fortsætter:

- Det kan sagtens være at kogesektionen ikke er i øen, men den er langs væggen. I stedet har man en halvø, en bardisk eller noget helt tredje, hvor det sociale omdrejningspunkt er. Så samtalekøkkenet er fortsat vigtigt for vores kunder.

Symbol på den moderne familie

Ifølge ejendomsmægler og ansvarlig indehaver i RealMæglerne, Christian Brøndum, er samtalekøkkenet blevet husets omdrejningspunkt og et symbol på den moderne familie. Christian Brøndum pointerer, at en af de allerbedste investeringer, man kan foretage i sit hjem lige nu, er at lave et køkkenalrum.

- Min erfaring er, at et samtalekøkken giver flere købere, hurtigere salg og mindre afslag i prisen. Hvis hvidevarer og køkken er holdt i neutrale farver, kan man i bedste fald få investeringen flere gange igen ved et efterfølgende salg, lyder det fra ejendomsmægleren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men for at opfylde sin køkkendrøm om plads til både madlavning og familie må en væg ofte lade livet.

- Hvis der er plads nok, vælges der altid et samtalekøkken. Rigtig mange af vores kunder vælger at rive en væg ned for at opfylde drømmen om et samtalekøkken, fortæller Helle Fyllgraf fra Invita. Og denne tendens bekræftes af AB Clausen Rådgivende Ingeniører A/S, der er specialister i bærende konstruktioner.

- Vi laver statiske beregninger på cirka to vægge om dagen. Det er næsten altid i forbindelse med, at kunden vil realisere drømmen om det lyse og åbne køkken, hvor der er plads til både madlavning og samvær med familien, siger Allan Kure, der er projektleder hos AB Clausen.

Alvorlige skader

Inden man går i gang med at drømme sig til et nyt køkkenalrum, skal boligejeren sikre sig, om de vægge, man ønsker at rive ned, er bærende. Det kan give alvorlige skader på huset, hvis man uden videre fjerner bærende vægge, og i værste fald kan hele huset styrte sammen. De typiske skader er dog revner og sætningsskader.

- Er væggen bærende, skal der altid laves en ny konstruktion med en bjælke som erstatning for den bærende væg. Det kræver lidt ekstra tålmodighed, forklarer Allan Kure og tilføjer, at processen kan tage op til tre måneder afhængigt af, hvor kompliceret væggen er, og dette kommer ofte bag på mange boligejere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vægge kollapser

Ingeniørfirmaet ser da også til tider resultatet af såvel håndværkere som gør-det-selv folk, der ikke har været grundige eller tålmodige nok.

Typisk har de for at spare tid og penge ladet en bærende væg stå, men i uvidenhed revet en stabiliserende væg ned. Når den første storm så rammer, slår huset revner, eller ydervægge kollapser.

Stabiliserende vægge sikrer, at huset ikke skrider eksempelvis under storm. Støder den stabiliserende væg vinkelret op til ydermuren, kan den ikke bare fjernes. Det kræver beregninger på, om ydervæggen bliver stående. I nogle tilfælde er det ikke muligt at flytte en stabiliserende væg, da man svækker stabiliteten for meget.

Et nyt køkkenalrum kan altså gå hen og være en større ombygning, end man lige tror, men har man tålmodigheden og den rigtige rådgivning, så er det et projekt, der er det hele værd, lyder det fra AB Clausen Rådgivende Ingeniører A/S.

Gode råd fra AB Clausen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

1. Vægge, der går parallelt med bjælker og spær, er typisk billigere at fjerne.

2. For ejendomme før 1890 kan der være tale om bindingsværk, som kan være komplicerede at fjerne.

3. Selvom det ikke er en bærende væg, så skal man sikre, at den ikke er stabiliserende, før den fjernes.

4. Næsten alle ændringer af enfamilieshuse kræver ikke byggetilladelse, så længe det fortages inden for husets eksisterende vægge, men der skal altid udføres statiske beregninger.

5. Brug en håndværker, som har erfaring med at fjerne bærende vægge, idet forkert udførelse kan koste dyrt, hvis hele ejedommen revner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

6. Kontakt en rådgivende ingeniør, som kan hjælpe med de nødvendige statiske beregninger og tegninger, som danner grundlag for byggetilladelse samt byggearbejdet.

7. Det kan tage op til tre måneder fra ingeniøren påbegynder projektet, til kommunen giver byggetilladelse, og mureren får udført opgaven.