Overskudsmaterialer fra byggerier skal bruges, og gode, brugte byggematerialer skal genanvendes. Det er der sund fornuft i, og det har iværksætteren Erik Serritslev Jørgensen ved Skive gjort noget ved, idet han sammen med fem andre erhvervsfolk er i gang med at få etableret internetportalen Dansk Genbyg, hvor sælgere og købere kan møde hinanden.
Erik Serritslev Jørgensen, der er direktør for Dansk Genbyg, siger, at der fra mange steder i både byggeri- og nedbrydningsbranchen har vist sig stor interesse for den nye portal.
- Håndværkere, byggefirmaer og entreprenører har alle noget liggende til overs, som andre kan få glæde af. Det kan også være dør- og vinduesfabrikker, som har varer i skæve mål eller en overproduktion, som de gerne vil af med. Så jeg har store forventninger til portalen, siger han.
Gratis for sælgerne
Sælgerne, der skal have et CVR-nummer, kan annoncere sine varer med billeder gratis på portalen og præsentere deres virksomhed. Køberne betaler prisen plus et gebyr på otte procent til Genbyg for at få økonomi i portalen. Køberne kan både være private selvbyggere og professionelle aktører som forsikringsselskaber, bygherrer og arkitekter.
- Det er ikke noget, vi bliver millionærer af. Men idéen er god, og så må tiden vise, hvor meget vi hver især får ud af det, siger direktøren og forklarer, at folkene bag Dansk Genbyg har vidt forskellig baggrund.
- Jeg har været direktør for forskellige virksomheder og har erfaring med salg og markedsføring, mens andre er i entreprenørbranchen. Desuden har vi også IT-kyndige folk, så vi supplerer hinanden godt, fortæller han.
Varens fulde pris
På siden www.danskgenbyg.dk skal der linkes til fragtfirmaer, og der er også en fragtberegner, så man kan få oplyst prisen på varens fulde pris, altså inklusiv transportomkostninger fra dør til dør.
- Der ligger jo masser af gode byggematerialer rundt omkring, så med portalen håber vi at få det hele samlet et sted. Det er godt for miljøet og den bæredygtige tanke, siger han og tilføjer:
- 30 procent af alt affald i Danmark stammer fra byggeriet, og 90 procent af dette kunne genbruges, men langt under halvdelen bliver genbrugt. Så der er rigeligt at tage af, siger Erik Serritslev Jørgensen. Han tilføjer, at portalen www.danskgenbyg.dk er under opbygning og forventes klar i løbet af april.