Abonnementsartikel

Næsten en kvart million borgere tog i går ud på landet for at se de økologiske køer danse. Klokken 12 åbnede stalddørene på 80 øko-gårde landet over, og køerne sprang ud på marken i det fri efter en lang vinter i stalden. Den officielle åbning af Økodag fandt sted hos Laust og Stinne Stenger på gården Østerlykke ved Rødding i Sønderjylland, som er den landsdel, der har flest økologiske mælkeproducenter.

- Det er fantastisk at se så mange forventningsfulde børn og voksne samlet omkring en økologisk græsmark til Økodag. Det vidner om en stor opbakning til økologien, siger formand for Økologisk Landsforening,Per Kølster, som i går delte oplevelsen med cirka 2.600 gæster på Østerlykke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Køerne leverede et pragtfuldt show. Det er utroligt livsbekræftende at se deres glade forårsdans. For mig er det et tydeligt bevis på, at det mest naturlige for en ko er at være ude på marken. Netop derfor skal alle økologiske køer på græs i sommerhalvåret. Af samme årsag er det rigtigt positivt, at danskerne lægger stadig mere økologisk mælk i indkøbskurven. Det betyder nemlig, at flere og flere landmænd vælger at blive økologer - og at flere køer således får lov at tilbringe sommerhalvåret ude på græs under åben himmel, siger Per Kølster.

Det bedste og mest naturlige liv

En af de landmænd, der lige nu er ved at lægge om til økologi, er Søren Plougstrup Pedersen fra Ribe. Han var også med til den officielle åbning.

- Den her dag er ikke kun forbundet med forventningens glæde for køerne inde i stalden, men også for mig. For til næste år ved samme tid er min gård og mine køer fuldt omlagt til økologi, og så kan jeg også holde Økodag. En af hovedårsagerne til, at jeg har valgt at lægge om, er netop, at jeg under alle omstændigheder vil have min køer på græs. Som økologer er det jo det, vi pejler efter at dyrene skal ha' det bedste og mest naturlige liv, siger han.

Økodagen gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske mejerier Arla, Naturmælk, Thise Mejeri, Them, Øllingegaard, Hansens Mejeri, Løgismose og Gläserne Molkerei/Vest Mælk.