Cirka 1.500 gange årligt modtager Topdanmark anmeldelser fra både professionelle landmænd og hobbylandmænd om vandskader på grund af ødelagte vandrør.
- Det store tal undrede mig, for der er ikke nær så mange skadeanmeldelser fra privatkunderne, siger Svend-Anker Worm, der er agronom i Topdanmark.
Han mener, at det høje tal kan skyldes, at bygningerne på landet generelt er ældre end dem i byerne.
- Jo ældre rørene er, jo større risiko for tæring. Har man synlige rør, der er af ældre dato og der måske er rust, som slår gennem malingen, råder vi til, at man får udskiftet rørene, siger Svend Anker Worm og peger på en anden årsag til vandskader - såkaldt galvanisk tæring, som kan ses som boblende tæring ved rørsamlinger.
Selvhjulpne landmænd
- Galvanisk tæring opstår, hvis man har sat rør sammen af forskellige materialer som jern og kobber. Det er noget, enhver VVS'er bør vide, men det er ikke sikkert, at gør-det-selv-manden er klar over dette. Og tit er landmænd jo selvhjulpne og klarer tingene selv, hvis der sker noget, forklarer han.
I mange tilfælde bliver skaden først opdaget, når røret har lækket vand i en længere periode og bygningsdele begynder at vise tegn på fugt og vandskade. Det betyder, at gulve, vægge og lofter skal udskiftes.
Mange gener
- Selvom en rørskadeforsikring dækker udbedringen, giver skaderne altid en masse gener, fordi familien for eksempel ikke kan bruge køkken eller bad mens skaderne udbedres. I stedet må man have en køkken- eller toiletvogn stående. Selvom rørskader ikke er så dramatiske som brandskader, er vandskader i skjulte rør en risiko, som mange bør tage alvorligt, siger Svend-Anker Worm.
For at hjælpe kunder med rørskader bedst muligt har Topdanmarks skadeafdeling etableret en særlig bygningsgruppe med medarbejdere, der har stor erfaring med netop vandskader.
- De mange rørskader giver problemer for mange kunder og det er derfor en skadetype, som vi sat særligt fokus på. Gruppen har stort fokus på skadebegrænsning og styring af udbedringen, så skaderne repareres hurtigt muligt. Men det bedste er, hvis kunderne selv er opmærksomme på risikoen for skader og for eksempel holder øje med om vandmåleren viser et unormalt forbrug, siger Svend-Anker Worm og giver følgende råd:
Tjek vandmåleren på et tidspunkt, hvor der normalt ikke er et forbrug, for eksempel om natten. Hvis måleren bevæger sig kan det være et utæt rør eller forhåbentligt et toilet, der løber.
Tjek jævnligt alle lofter, gulve og fuger for tegn på fugt. Hvis der er tvivl, så bestil en VVS'er til at lave en kontrol af rørene. Jo før det opdages, jo mindre bliver skaden.