Abonnementsartikel

Det skal være nemt at sørge for optimale forhold for hestene med sunde græsfolde og rene ridebaner. Det simple ræsonnement ligger bag "hestepære-støvsugeren", som Dianalund Motor netop har leveret til en hestekunde på Vestsjælland.

Selve aggregatet kobles på teleskoparmen på en MultiOne-minilæsser, som også leverer hydraulik til opsamlerens oliemotor, der driver en kraftig støvsuger med et enormt sug. Derefter er der bare tilbage at køre rundt på området, placere suget over hestepæren og samle den op. Hestepærerne opsamles i en container, som minilæsserens teleskoparm nemt løfter ind over en mødding eller en gødningscontainer, inden den tømmes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Underlaget holder længere

- Det er først og fremmest nemt, hurtigt og hygiejnisk at anvende den nye opsamler, men der er også økonomisk fornuft forbundet med opsamlingen, for selve underlaget på ridebanen holder meget længere, når det ikke blandes med gødning, samtidigt med banen harves/planeres inden brug, fortæller Christian Andersen fra Dianalund Motor, der har solgt opsamleren.

Reduktion af smittetrykket

Et andet element, som vejer tungt for hesteavlere, er den reduktion af smittetrykket fra græsningsarealerne som følge af, at hestepærerne fjernes.

Der er nemlig en betydelig risiko for re-infektion eller smittespredning af for eksempel indvoldsorm, hvis hestepærerne får lov at ligge på græsningsarealerne og ydermere bliver spredt over et stort areal, når foldene pudses af med en slåmaskine.

For udenforstående er det overraskende, at det skulle være nødvendigt, men ifølge Christian Andersen anbefaler flere dyrlæger, at opsamling af hestepærer på græsningsarealer udføres rutinemæssigt og konsekvent.

- Havde du sagt hestepærestøvsuger for fem år siden, ville folk dø af grin. Men det har ændret sig, og i dag kan vi mærke en stigende efterspørgsel på disse støvsugere, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Støvsugeren er specielt udviklet til minilæsserne fra MultiOne og kræver et olieflow, som ifølge Christian Andersen kun få andre fabrikater kan levere.