Abonnementsartikel

Økologi, bæredygtighed og biodiversitet var hovedtemaet ved arrangementet "Det fælles bedste", der løb af stablen i dagene 22.-24. april i Hvalsø.

Omskifteligt vejr med både sne og sol prægede folketræffet, hvor de cirka 1.100 besøgende kunne opleve boder med fuglehuse til ugler, øko-kager og boder, hvor der blev informeret om projekter som for eksempel en kommune, der profilerer sammenhold og delebiler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lars Mikkelsen havde en bod om biodynamisk havebrug, og det var tydeligt, at denne form for dyrkning af grøntsager var noget, han var meget glad for. En af hans biodynamiske grøntsager kunne knap nok genkendes. Det var en rødbede på hele 2,5 kg. Hans unikke grøntsager bliver frembragt ved hjælp af en så-kalender og i samspil med komposten.

Det søde univers havde også en plads i "Det fælles Bedste". En økologisk bager kunne med stolthed fortælle, hvor hurtigt bestemte kagevarianter bliver udsolgt.

Fra Sønderborg deltog Mette Leth Schmidt, som oplyste om Sønderborgs projekter for at inkludere borgerne i lokalsamfundet. Den såkaldte Sønderborg-model går ud på, at hver by i landdistrikterne har et laug og kan for eksempel få en landsby-bus stillet til rådighed.

- Det går ud på, at landsbylaugene selv disponere over, hvordan busserne skal bruges. Dette testprojekt har til formål at skabe liv i landsbyerne og styrke sammenholdet, sagde Mette Leth Schmidt.

Det fælles bedste er et græsrodsinitiativ fra otte foreninger og drevet af frivillige borgere fra hele Danmark "Det fælles Bedste" handler om at se og mærke grønne løsninger og diskutere, hvordan vi i fællesskab kan nå frem til fælles løsninger, som letter trykket på kloden. Målet er at skabe samarbejde og videndeling mellem foreninger, borgere, virksomheder og offentlige instanser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om initiativet på www.detfaellesbedste.dk.