Abonnementsartikel

Aspargesbedet skal forberedes og være frit for flerårigt ukrudt - ellers må man nøjes med at gøre bedet klart til næste års høst.

Ifølge havenyt.dk er den perfekte optakt til et nyt aspargesbed er at så en grønafgrøde med dybtgående rødder i juli/august efter høst og at lægge et godt lag vinterdække på i efteråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det vigtigste er, at jorden er 100 procent fri for skvalderkål, tidsler, brændenælder, snerler, senegræs/kvikgræs, padderokker m.m., inden der plantes. Et aspargesbed har en levetid på 10-15 år. Asparges tåler ikke, at man graver og kultiverer dybt for at fjerne ukrudt. Jorden skal derfor helst være så løs og god, at man kan trække frøukrudtet op ved håndlugning.

Jorden skal normalt kalkes

Asparges trives kun, hvis pH-værdien er omkring 7,5. Der er stort set ingen havejord, der har så høj en pH-værdi, så der skal næsten altid tilføres kalk inden plantning. Hvis man vil øge pH-værdien med én enhed på et 10 kvadratmeter stort bed, så skal man ved brug af dolomitkalk tilføre cirka 2,5 kg på en muldholdig lerjord.

Er lerjorden humusfattig skal der kun tilføres 1,5 kg, er den muldrig skal der bruges 3,5 kg. Jo mere sandet jorden er, jo mindre kalk, og jo mere stiv lerjord, jo mere kalk. Til en muldholdig finsandet jord skal der kun bruges 1 kg. På en muldholdig svær lerjord 4 kg.

I de fleste haver skal man som minimum hæve jorden med én enhed til asparges. Men man skal ikke kalke mere end nødvendigt. Det er utroligt let at hæve pH-værdien, men uendelig svært at få den sænket igen. Nøjes derfor med at hæve èn enhed, med mindre du får foretaget en jordprøve og således kender pH-værdien.

Grønne eller hvide

Det er lettest at dyrke asparges som grønne asparges. Hvis man vil have hvide asparges, skal der hyppes en vold af sandet jord op over planterækken midt i april, så skuddene bleges. Volden skal være 30-35 centimeter høj og ved basis cirka 70 centimeter bred.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aspargesene stikkes med et langt aspargesjern nede ved jordoverfladen. Efter sankthans jævnes jordvolden forsigtigt ud, og planterne får lov til at vokse sig store og samle kræfter til næste års skudsætning. Det kræver lidt mere plads at dyrke hvide asparges.

Så selv eller købe

Man kan så sine egne asparges i foråret. De kan plantes ud næste forår, når skuddene begynder at titte op af jorden sidst i april. Købte planter er normalt et år gamle. De er lette at få i groning, når bare man passer på, at rødderne ikke tørrer bare det mindste ud.

Købte planter skal også plantes i foråret, lige når skuddene begynder at komme frem. De sælges både i potter og som bare rødder med begyndende skuddannelse. De bare rødder skal plantes hurtigst muligt og skal beskyttes mod udtørring under transport.

Inden man graver planterne op, forbereder man plantningen ved at grave en 30 centimeter bred og 25 centimeter dyb rende, som i midten er lidt højere end ude i siderne. Planterne plantes med 40-50 centimeters afstand i rækken, og planternes rødder bredes ud over den hvælvede bund i renden. Der dækkes straks med cirka 10 centimeter jord, og renden fyldes op i løbet af sommeren, efterhånden som planterne vokser til.

Kilde: Havenyt.dk