Abonnementsartikel

Selv om Stemas ikke vil tage æren for selv at have bygget den nye Yanmar-minigraver ViO12, så har Stemas-folkene haft så meget indflydelse på zerotail-maskinen, at den på Bauma i München blev omtalt som "den danske model".

- ViO12 er en opgraderet og modificeret version af Yanmar ViO10, som fabrikken har lavet på foranledning af Stemas. Den har samme specifikationer som den kendte maskine, men leveres fra fabrikken med joystick. Hos Stemas har vi selv tidligere lavet en joystick-version. Nu kommer den altså som fabriksproduceret, fortæller teknisk chef hos Stemas, Henrik Bach Jensen .

Artiklen fortsætter efter annoncen

De første eksemplarer af den danske Yanmar-model er på vej og ankommer til Danmark tids nok til at være med på alle dyrskuer og messer henover sommeren. Foruden joystick-styringen, er der også optimeret på førerkomforten på ViO12 i forhold til den oprindelige maskine. Minigraveren har fået justerbart sæde, som tillige er hævet.

Mange maskiner i spil

Stemas satser på at vise "den danske model" frem hele vejen rundt på alle dyrskuer, hvor også fem andre Yanmar-maskiner er i spil. Ikke færre end 22 maskiner fra Yanmar, Weidemann, Ammann og ATN Lifte er med på totallisten og bejler til en plads.

- Vi kan ikke have hele sortimentet med hele vejen rundt. Derfor bliver der lidt udskiftning fra dyrskue til dyrskue. Nogle maskiner kan være mere interessante på nogle skuer end andre, og så vælger vi naturligvis de mest optimale til de enkelte dyrskuer, siger Stemas' salgschef Robert Kjærgaard.

Kompakte mål

Også den nye 1,8 tons Yanmar-minigraver SV18 er med på Stemas-listen. Trods kompakte mål og en vægt, der gør det nemt at transportere maskinen på en trailer, er SV18'eren en lille kraftkarl med gravedybde op til 2.420 millimeter.

En af de maskiner, der bliver fast inventar på dyrskue-turen, bliver Weidemann-hittet eHoftrac 1160. Den el-drevne læssemaskine har været næsten legendarisk fra den første præsentation. Og selv om den allerede har været genstand for megen opmærksomhed, er den fortsat lidt af en magnet, når Stemas deltager i messer og udstillinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Weidemann eHoftrac 1160 er stadig lige så varm en nyhed, som da vi viste den frem første gang. En væsentlig årsag er naturligvis, at ingen andre maskinmærker endnu har formået at spille ind med en el-drevet læsser, der kan matche eHoftrac. Samtidig er den stadig spændende ikke mindst for landbrugene, fordi den har vist sig at leve op til alle forventninger og forhåbninger, siger Robert Kjærgaard.

Skovl og greb med i handlen

To Weidemann-maskiner, som Stemas kører kampagne på hen over sommeren, er også med på dyrskue-listen. Det drejer sig om læssemaskinen Weidemann 1350 og teleskoplæsseren Weidemann T4512.

I kampagneperioden sender Stemas en skovl samt en greb eller et sæt pallegafler med uden beregning, når der leveres nye maskiner.

Stemas indleder årets dyrskue-tur den 27. og 28. maj på et Sønderjyske Fællesdyrskue og deltager derefter i de fleste større dyrskuer med en enkelt afstikker til Grøn Fagmesse på Sandmoseskolen ved Brovst den 9. juni.