Abonnementsartikel

Advokatfirmet Nemadvokat har for nylig meldt ud, at det som standard stiller krav om en TV-inspektion af kloakken før en hushandel. Tiltaget er en god idé, og initiativet får fuld opbakning fra certificeringsordningen Kloakmestrenes TV-inspektions formand, Søren Christensen. Det oplyser han i en pressemeddelelse.

- Som fagfolk har vi længe talt for, at der blev lavet et kloaktjek før en hushandel, og at TV-inspektion skulle være en fast del af den almindelige huseftersynsordning. Derfor er vi selvfølgelige glade for, at nogle advokater og huskøbere har fået øjnene op for, at det, der ligger godt gemt under jorden, også skal undersøges, udtaler Søren Christensen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kan blive dyrt

I en konkret sag fra Nemadvokat sparede en TV-inspektion inden en hushandel et ungt par for i underkanten af 100.000 kroner på grund af en ødelagt kloakinstallation under det hus, de ønskede at købe.

- Denne sag står desværre ikke alene. Vi hører ofte fra medlemsvirksomheder, som beretter om kunder, der er kommet galt afsted, fordi kloakinstallationen ikke var i den stand, som man troede -eller rettere, mange tænker overhovedet ikke over, hvilken risiko der er forbundet med at købe et hus, hvor kloakkerne er nedslidte, forklarer Søren Christensen og fortsætter:

- Nedslidte og dårlige kloaksystemer kan være særdeles omfattende at få udbedret. Kloakrørene ligger ofte under dyre, anlagte haver og belægninger, og endnu værre er det, hvis problemerne opstår under bygningen. Det kan være ekstremt dyrt at få udbedret og reetableret efter sådanne reparationer, og har rotterne først fundet vej til de dårlige kloakker, kan konsekvenserne med ødelagte gulvkonstruktioner være helt uoverskuelige.

Kloakker skal med i tilstandsrapporten

- Tilstandsrapporten skal være med til at sikre boligkøbere mod ubehagelige overraskelser, derfor virker det også en smule absurd, at kloakker ikke allerede er en del af tilstandsrapporten. Mens fejl og mangler, man kan se med det blotte øje, er medtaget under tilstandsrapporten, så har man endnu ikke medtaget de skjulte kloakinstallationer. I dag er det teknisk muligt og helt almindeligt at vurdere kloakkernes tilstand via TV-inspektionsudstyr og uddannede personer. Derfor bør der arbejdes med at få denne del med under huseftersynsordningen hurtigst muligt, fastslår formanden for kloakmestrenes tv-inspektion, Søren Christensen. jf