Abonnementsartikel

Udstillere på landets dyrskuer nøjes som regel med at kigge på deres egne dyr, når de skal vælge de bedste ud til udstilling. Men kødkvægavler Jens Peder Bojsen fra Vorgod-Barde ved Videbæk kigger også i kalvestaldene hos de mælkeproducenter, som han besøger som inseminør for Viking Danmark.

Han er nemlig hele tiden på udkig efter slagtekalve, der kan være med til at promovere kød-kvægracen blonde d?aquitaine som attraktiv tyresæd til krydsningskalve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når jeg kører som inseminør, har jeg mulighed for at håndplukke de bedste kalve ude hos de mælkeproducenter, der bruger blonde-sæd til krydsningskalve, siger Jens Peder Bojsen.

Spottet 25 pragteksemplarer

Hobbyen begyndte for cirka ti år siden, da han sad i bestyrelsen for raceforeningen, som gerne ville udstille nogle krydsningskalve på Landsskuet og Agromek.

Gennem årene har Jens Peder Bojsen derfor spottet op imod 25 pragteksemplarer og hentet dem hjem til færdigfedning i sin egen blonde-besætning med 12 moderdyr. De allerbedste krydsningstyre låner raceforeningen til udstilling.

Jens Peder Bojsen er også fast udstiller af sine egne renracede blonder og har derfor let ved at klargøre og transportere krydsningsdyrene til Herning.

- Skal du ud og finde dyrene i en slagtekalveproduktion, så er de ikke så håndterbare som her, hvor vi gør dem grimme- og træk-vante, når de hver måned trækkes ud på vægten, siger den erfarne kødkvægavler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udstillingen af krydsningsdyrene og dokumentationen for deres vækst op til slagtetidspunktet er en del af raceforeningens arbejde for at synliggøre blonde-sæd som et alternativ til andre kødkvægracer. Og Jens Peder Bojsens særlige hobby kræver langtidsplanlægning.

Når Landsskuet er overstået, ser han nemlig allerede nu frem til de første seks krydsningskalve efter blonde-foreningens nye sædleverandør, tyren Vasco. Kalvene kommer til verden i juli og august. Timet og tilrettelagt til at blive udstillet som krydsningskalve på Landsskuet 2017. jf