Abonnementsartikel

Trods sin beskedne størrelse kan mosegrisen få haveejere til at ryste i bukserne, når den ellers så flotte græsplæne ødelægges af det lille skadedyrs jordbunker og huller.

- En mosegris kan sagtens nå at få 20 unger i løbet af en sæson, så jo før du slipper af med den ubudne gæst jo bedre, siger Bolius' fagekspert Ole Vedel-Jakobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maj er den bedste måned til at slippe af med mosegrisen, og ifølge Bolius findes der flere metoder til at bekæmpe mosegrise.

Det kan være med katte, som jager mosegrise, præcis som de jager mus og rotter. Man kan også bruge en muldvarpesaks. Når denne fælde klapper, knækker rygsøjlen, og mosegrisen dør øjeblikkeligt.

Giftgassen kvæler dyrene

En rottesmækfælde er også en mulighed, men hvis man vil undgå, at dyret dræbes i fælden, kan man bruge en kasse, hvor mosegrisen bliver fanget levende. Endelig er der også giftgassen forsforbrinte, som sendes ud i mosegrisens gange og kvæler dyrene.

Muldvarpesakse og fælder kan bruges hele året, men det er vigtigt at få kamufleret fælden godt, så mosegrisen ikke lugter lunten.

- Det er en god idé at lade saksen eller fælden ligge i jorden i noget tid, inden den skal bruges. Ellers lugter den forkert, når den bliver sat ned i de underjordiske gange, og mosegrisen går udenom. Af samme grund er det vigtig at bruge handsker, så fælden ikke lugter af mennesker, råder Ole Vedel-Jakobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vidt forgrenet

Da mosegrisens gangsystemer kan være vidt forgrenet, er det en god idé at koordinere med naboerne, så fælderne sættes op samtidig. Ellers vender mosegrisene hurtigt tilbage.

Ved lunere temperaturer kan man bruge giftgassen fosforbrinte.

- Fosforbrinte kan bruges, når temperaturen i jorden kommer op omkring 10 grader, forklarer Bolius' fagekspert og tilføjer, at gassen er særligt egnet, hvis mosegrisene breder sig over et større areal.

- Men det er en nervegas, som kræver særlige forholdsregler. Fosforbrinte er meget giftigt og kræver et særligt sikkerhedskursus at arbejde med. Desuden må det ikke bruges tættere end 10 meter fra huset. Det gælder også naboens. Til gengæld har det den fordel i forhold til andre typer af gift, at der ikke ligger rester efter behandlingen, som kan skade andre dyr, siger fageksperten.