Abonnementsartikel

Grise som kæledyr er efterhånden blevet så udbredt, at Fødevarestyrelsen har udarbejdet et regelsæt for dem, der vil have grise gående for hyggens skyld.

Det betyder, at der påhviler griseejere et større ansvar end dem, der nøjes med en hund eller kat som kæledyr. Blandt andet skal grisene registreres i det såkaldte CHR-register, Det Centrale HusdyrbrugsRegister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undgå smitte

- Grisen er oprindeligt et produktionsdyr, og derfor er der en række krav, som kan virke lidt bureaukratiske, men som er utroligt vigtige at overholde for at undgå sygdomssmitte, forklarer souschef i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard, til Bolius.dk og tilføjer:

- Hvis bare en kælegris får mund- og klovsyge, vil det betyde, at vi skal lukke for al eksport af grise, indtil smitten er under kontrol og udryddet. Og det betyder altså et eksporttab på 100 millioner kroner om ugen. Så der er et støre ansvar forbundet med at have en kælegris end ved at have hund eller kat.

To eller tre grise

Lige nu er der registreret 185 kælegrisbesætninger i Det Centrale HusdyrbrugsRegister (CHR), Dertil kommer en række grise, der ikke er registreret. I CHR-registret kan man se, at det er mest udbredt af have to eller tre kælegrise. Har man flere, er det som regel, fordi man avler på grisene og sælger ungerne.

Man kan ikke uden videre købe en gris til at gå rundt hjemme i haven. Det er som udgangspunkt ikke tilladt at holde kælegrise eller andre dyr, der normalt hører til på landet, i byzoner og sommerhusområder. Der kan dog dispenseres fra forbuddet mod grise i byzoner og sommerhusområder.

En kælegris skal mærkes, så den altid kan identificeres. Det kan ske med et godkendt gult øremærke eller en chip, som dyrelægen kan sætte i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Må ikke æde madrester

Kælegrisen må ikke fodres med køkken- og madaffald, fordi alt, der kan have været i kontakt med kød, kan indeholde smitte, som kan gøre grisen syg. Vær derfor opmærksom på, at den ikke spiser madrester, der er tabt på gulvet, hvis den går indenfor.

Foder fra egen have

Ud over professionelt grisefoder må man gerne give den madvarer, som bare ikke har været i kontakt med kød, skrog eller kødsaft. Det kan være frugt og grønt, som er købt i et supermarked, og som ikke har været i kontakt med andre madvarer som kød eller kødpålæg.

Desuden kan frugt og grønt samt græs og smågrene fra egen have bruges, såfremt det ikke har været i kontakt med kød eller kødpålæg.

Hvis grise går ude, skal de være på et indhegnet areal, der skal være hegnet ind med et almindeligt hegn, hvor der skal sidde tre strømførende tråde med alarm. Man kan også vælge selv at bygge et højt sikkert hegn, uden strøm, men Fødevarestyrelsen skal godkende, at det er sikkert nok. En tredje løsning er at lave et indre hegn og et ydre hegn med minimum fem meter imellem.

Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du læse om reglerne for at holde kælegrise, og på Bolius' hjemmeside er der et par artikler om folk, der har anskaffet sig kælegrise.