Abonnementsartikel

Geder fås i mange forskellige racer og til forskellige formål. Derfor bør man tjekke sit behov, inden gederne købes. Det skriver Dansk Gede Union, der giver gode råd på sin hjemmeside til både den erfarne gedeavler og til nybegynderen.

Skal det være højtydende malkegeder eller kødproducerende geder, eller er det kønne dyr i landskabsplejen, man søger. Eller er det ulden, der er interesant, eller er det de festlige små dværggeder, man er ude efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generelle træk

Der er visse generelle træk ved alle racer, man skal være opmærksom på: Hovedet skal være velformet, ryggen lige, krydset skal være bredt og langt, benene lige og stærke.

Koderne skal også være stærke - de må ikke synke ned.

Dyrene skal være opmærksomme og nysgerrige, have klare øjne og fin pels. Racernes temperament er meget forskelligt - fra det meget livlige til det rolige temperament.

Det er en god idé at købe dyr, der er i familie med hinanden. Man vil nemlig opleve, at flokken er mere harmonisk, end hvis man bringer voksne dyr fra forskellige besætninger sammen.

Tilpasser sig lettere

Køber man dyr forskellige steder, kan det anbefales, at få fat i 3-5 måneders kid, da de lettere tilpasser sig nye omgivelser og hierarkier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er i øvrigt en god idé at søge vejledning hos mere erfarne gedeavlere. Man vil kunne hente hjælp hos kontaktpersonerne i Dansk Gede Union, som i de fleste tilfælde også vil kunne henvise til avlere af den udvalgte race.