Abonnementsartikel

Landsskuets rolle som Danmarks største dyrskue gælder også antallet af heste, der stilles til bedømmelse på dyrskuet i Herning den 30. juni til 2. juli. Hele 346 heste deltager i udstillingen på Landsskuet 2016, hvilket er rekord i nyere tid - og 33 heste flere end sidste år.

Fremgangen fordeler sig jævnt over de i alt 25 hesteracer, der møder med nogle af landets bedste avlsheste, men flere racer skiller sig alligevel ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med i alt 43 tilmeldte dyr sætter fjordhesten ikke alene race-rekord, men er også for første gang den antalsmæssigt den største race på Landsskuet - lige nøjagtigt en hestemule foran jydske heste og shetlandsponyerne, der traditionelt har skiftedes til at fylde mest.

Pæne fremgange

En markant fremgang finder man også hos haflinger, der sætter race-rekord med 19 tilmeldte dyr. Frederiksborg, tinker, belgiske heste, frieser, new forest, dartmoor og dansk sportspony har også pæne fremgange. Sidstnævnte race fejrer 40 års jubilæum i Danmark og har derfor opfordret til, at man gjorde en ekstraordinær indsats for at tilmelde dyr.

Et jubilæum øger dog ikke nødvendigvis antallet af dyrskue-dyr. Den lille miniaturehest fejrer således 20 års jubilæum i år, men sætter alligevel bundrekord på Landsskuet med kun seks heste - en halvering i forhold til tidligere år. En tilsvarende tilbagegang ses kun hos islandske heste.

Travhest for første gang

Helt ny på Landsskuet er en travhest. Travheste er en gammel race, men de har ikke tidligere været udstillet på dyrskuet i Herning, hvor man i år kan møde en enkelt goldhoppe.

Den spanske hest, Pura Raza Española (P.R.E.), har kun én gang tidligere været med på Landsskuet, men vender efter fem års fravær tilbage med en ældre hingst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle 346 heste bliver bedømt om torsdagen. Mange af hestene deltager desuden i aktiviteter og shows fredag og lørdag. Cirka 30 er for eksempel med i Landsskuets dyrskue-show fredag og lørdag, hvortil der kommer yderligere 55 heste, som kun deltager i showet.