Abonnementsartikel

HCP Nordic, der importerer de blå minilæssere MultiOne, oplyser, at den italienske fabrik stort set lige er blevet færdig med en gennemgribende modernisering og forbedring af sine knækstyrede minilæsser med teleskoparm. Nu overrasker italienerne imidlertid markedet ved at lancere en SD-model, hvor chaufføren får en helt ny position. På SD-modellerne sidder chaufføren nemlig bagerst "ovenpå" motoren, modsat de traditionelle knækstyrede modeller, hvor chaufføren sidder på den forreste halvdel.

SD-modellerne er konstrueret med udgangspunkt i MultiOnes helt nye standardplatform, og typen med førersæde placeret bagerst på maskinen fås i serie 6, 7, 8 og 9 med henholdsvis 28, 35, 40 og 50 hestekræfter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kunderne er der

Tommy Kærgaard fra HCP Nordic er glad for, at de nye versioner endelig er frigivet til salg, for han har flere kunder, der står og tripper for at få leveret de første maskiner.

Han peger på, at der primært er tre årsager til, at nogle kunder ønsker de modeller, hvor man sidder langt tilbage og styrer.

- Minilæsserne bliver ekstremt smidige med den nye placering af chaufføren. Ydre mål og venderadius er stort set det samme som hidtil, men med SD-modellerne er det nemt at dreje om hjørner, for bagenden ikke svinger ud. Det er ideelt, når man for eksempel vil vinkelret ind i forhold til kørselsretningen, hvor pladsen er trang og adgangsvejen smal, fortæller Tommy Kærgard og tilføjer, at maskinen også er nemmere at manøvrere og specielt at bakke med for de fleste chauffører.

- Nogle føler sig ganske enkelt bedst tilpas med at sidde langt tilbage og kender princippet fra andre maskiner, forklarer han.

Landbrug, mink og heste

De nye modeller er primært konstrueret med landbrugskunderne for øje, og Tommy Kærgaard er da også sikker på, at de første modeller snart vil rulle ind i stalde og lader rundt omkring, men han tror også, at der er store muligheder for at sælge dem til minkfarmerne og til de mange hestefolk rundt om i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har været i hestestalde, der er etableret i grise- og kvægstalde, hvor vi ikke kunne komme ind i boksene og muge ud med de almindelige modeller. Gangarealerne kan simpelthen være for smalle til, at den konventionelle minilæsser kan svinge ind i boksene, for bagenden svinger ud og rammer den modsatte væg. Det er slut nu, for på SD-modellerne svinger bagenden ikke ud over baghjulet, når forenden drejer ind i boksen, siger Tommy Kærgaard.

Han mener også, at der er mange andre kundegrupper med behov for smalle, kompakte maskiner med stor smidighed. Kirkegårdsgraverne har for eksempel mange vinkelrette sving i gangsystemerne, byggepladserne er ofte meget trange og anlægsgartnerne kan helt sikkert også få glæde af SD-modellernes fortrin.

Vises første gang i Gram

Det bliver HCP's sydjyske forhandler JMJ Brørup ApS, der får lov til at vise den nye model frem for offentligheden for første gang, når firmaet udstiller på den store Hus- & Havemesse ved Gram Slot.

Derefter lover Tommy Kærgaard, at de nye modeller vil være at finde på så mange af sommerens dyrskuer som praktisk muligt.