Abonnementsartikel

Den intelligente ukrudtssprøjte fra Weed-IT har været på det danske marked siden 2008. Det er blevet til mange udfordringer fra andre ukrudtsløsninger såsom damp, varmt skum eller gasafbrænding, men Weed-IT har vundet frem med sin selektive sprøjtning, som kun rammer ukrudtet.

Nu er Weed-IT endda kommet på danske hænder. Brøns Maskinforretning har skiftet sin importørrolle til det danske marked ud med rollen som producent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi begyndte at importere Weed-IT fra den hollandske producent Rometron i 2008. Sidste år valgte Rometron at indgå et samarbejde med Amazone om et nyt system til pletsprøjtning i landbruget. Det var medvirkende til at de ønskede at stoppe produktionen af Weed-IT, fortæller Henrik A. Svennild fra Brøns Maskinforretning.

Købe tegninger

- Det var vi hos Brøns meget kede af, da vi fortsat så muligheder i sprøjtesystemet. Derfor fik vi etableret et møde med Rometron, hvor vi endte med at købe tegninger og alle rettigheder til Weed-IT, fortsætter Henrik A. Svennild.

Nu er produktionen således at finde hos Brøns i Danmark, og der er planen, at der herfra også skal eksporteres til resten af Europa, så de cirka 300 enheder, som på nuværende tidspunkt er solgt, ikke skal forblive de eneste.

Ny udformning

I forbindelse med overtagelsen af Weed-IT har sprøjten været en tur forbi tegnebordet igen, og den er nu klar til salg i sin nye udformning.

Princippet i sprøjten er dog uændret. Sensorer reagerer på det grønne klorofyl i levende planter, og aktiverer dyserne på sprøjten på præcis det sted, hvor sensorerne reagerede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er det en større plante, aktiveres flere dyser. Sprøjten kan arbejde både med svidemidler og glyphosat-baserede sprøjtemidler.

I marts i år blev den første, nye prototype til testkørsel. Nu er den klar til salg, og det første eksemplar er leveret til Ikast-Brande Kommune - opdateret i form af en nydesignet sprøjte og forbedret sensorteknologi. Dertil kommer en kraftigere ramme, som gør at den også kan monteres på større traktorer samt en nyudviklet sprøjtebom, der udover at være bygget i kunststof kan klare et større volumen.

Stor beslutning

Rometron lukkede ned for Weed-IT med udgangen af 2015, og det betød, at Brøns skulle tage en stor beslutning meget hurtigt.

- Hvis det skulle være, så var det nu. Vi kunne ikke vente til 2017 med at overtage mærket. Så havde der været et helt år uden produktion, forklarer Henrik Svennild.

Nu finder produktionen sted i en tidligere montagehal, og forventningen er, at der kan stå en ny Weed-IT sprøjte klar hver 14. dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi forventer ordrer på alt, vi kan producere i år. Interessen for Weed-IT har aldrig været større, end den er nu, siger Henrik Svennild.

Sprøjten er som udgangspunkt udstyret med en vandtank på 260 liter. Har kunden andre ønsker, kan det tilpasses. Vand og ukrudtsmidler blandes lige før dyserne. Weed-IT kan ifølge Henrik Svennild monteres på alle traktorer fra 20 hestekræfter og op.