Abonnementsartikel

Sikkerheden vejer tungt for mælkeproducent Vagn Aage Bach ved Brædstrup. Derfor er han ikke helt tryg ved knækstyrede læssere, idet han har for en del år siden væltede med sådan en med læs på, og det synes han var en grim oplevelse.

- Der skal så lidt til, før man risikerer at vælte med en læssemaskine med løftet arm og drejet knækled, så derfor købte jeg en tysk maskine i 1999, og den havde som noget særligt hydraulisk udskud på forakslen. Det stabiliserer læsseren, forklarer Vagn Aage Bach.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hans teleskoplæsser var af fabrikatet Mengele, og den har gjort tjeneste på bedriften indtil for nylig efter 6.000 timers drift, så driftssikkerheden og holdbarheden har Vagn Aage Bach ikke noget at udsætte på.

Forskydelig bredde på forakslen

I mellemtiden havde den tyske maskinfabrik Ostler købt Mengele for at fortsætte produktionen af den specielle læsser med både teleskoparm og udskud på forakslen:

- Der var ikke mange minilæssere, der havde denne særlige teknik med variabel bredde på forakslen, der stabiliserer den knækstyrede læsser. Det er grimt at vælte med sådan en, så det vil jeg helst ikke prøve igen, fortæller Vagn Aage Bach.

Til at afløse den gamle Mengele har han købt to Ostler-læssere af den danske importør, ONJ, som har til huse i Hammerum ved Herning.

- De har alle både teleskoparm og hydraulisk udskud på forakslen, og det er der ikke mange andre, der kan tilbyde på læssere i denne størrelse, siger mælkeproducenten. Han passer selv sin besætning på 90 røde køer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til smalle passager

Den mindste af læsserne er en model K260, der med sin bredde på kun 102 centimeter og længde på 260 centimeter passer fint til at arbejde i Vagn Aage Bachs moderniserede stald med smalle passager.

Når læsseren kører ud af stalden, kan Vagn Aage Bach forøge bredden på forakslen med 60 centimeter til 162 centimeter, hvorved han sikrer sig, at maskinen ikke vælter ved den mindste ubalance. Selv om maskinen ikke fylder meget, kan den med sin løftehøjde på 3,30 meter nå op til fuldfodervognen med et læs på 1.300 kg.

Beskeden venderadius

Når fuldfodervognen står i den 8,3 meter brede silo, er der ikke meget plads til at manøvrere, så det er her, den lille maskine med sin beskedne venderadius kommer til sin ret.

- Jeg har da også en traktor med frontlæsser, men det kniber med at være i siloen. Det er faktisk kun ved rigtigt dårligt vejr, at jeg kravler op i kabinen på traktoren og bruger den.

Ostler-læsserne fås også med kabine som ekstraudstyr, men Vagn Aage Bach mener, at han er bedre tjent med at bruge pengene på de hydrauliske finesser på læsserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den bliver også højere med kabinen, og så ryger fordelen ved at have en kompakt maskine. Ind- og udstigning går også hurtigere uden kabine, siger Vagn Aage Bach.

Den større læsser på bedriften er af typen K3, som løfter 1.600 kg. Den har ligeledes hydraulisk udskud på forakslen, og det giver en variabel bredde fra 124 centimeter til 187 centimeter.

Håndværk fra ende til anden

Direktør Niels Hareskov Jensen fra ONJ har haft importen af Ostlers læssere siden 2012, og han fortæller, at på Richard Ostlers maskinfabrik i den lille sydtyske by Rieden er intet overladt til tilfældighederne og stort set alt på Ostler-læsserne bliver fremstillet på fabrikken.

Motorerne kommer hovedsagelig fra engelske Perkins, mens japanske Yanmar også er en mulighed som motorleverandør.

- Det er håndværk fra ende til anden, siger Niels Hareskov Jensen og peger på den skrammede bagskærm på Vagn Aage Bach tre år gamle Ostler K3, hvis skærme er fremstillet af solidt stål og fungerer som kontravægte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Læsserne får tæsk, men de kan i modsætning til maskiner med plastskærme holde til det, og hvis man vil have en pæn maskine igen, er det bare at slibe og male, så fremstår den som ny, siger han og pointerer, at en anden fordel ved de massive skærme er, at man slipper for en baghængt kontravægt, som giver et længere udhæng og dermed mere begrænset rum til manøvrering.

Specielle løsninger

Ostler tilbyder også specielle løsninger, hvis kunderne efterspørger det. Vagn Aage Bach har eksempelvis fået sit ønske om håndgas på armlænet og betjening af overfaldsgreben som 3. funktion i joysticket opfyldt.

For både de små og de større kompaktlæssere gælder et olieflow på 54 liter pr. minut. Det betyder ifølge importøren ONJ, at læsserne uden problemer kan drive større redskaber som slagleklippere, uden at man skal investere i en ekstra oliepumpe.