Abonnementsartikel

Danmarks bestand af honningbier har travlt i disse dage. Det er årets æblehøst, der står på spil, og samlige fire milliarder arbejdsbier er sendt ud for at bestøve træerne hos landets frugtavlere. Og det er ikke småpenge, der står på spil.

Ifølge beregninger fra Danmarks JordbrugsForskning er værdien alene i landbruget og i frugt- og bæravlen omkring 1 milliard kroner årlig eller mere. Hertil kommer værdien af den bestøvning bierne udfører i private haver og ikke mindst i naturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hos landets frugtavlere kan 70 procent af æblehøsten tilskrives de travle biers bestøvning, fortæller konsulent i Danmarks Biavlerforening, Rolf Theuerkauf.

Han rådgiver blandt andet frugtavlere og biavlere om, hvor mange bistader, der skal anvendes for at sikre en optimal bestøvning, der sikrer både større og flere æbler på træderne.

Bierne er uundværlige

Hos Kirsten Rohde Jensens økologiske æbleplantage ?Rytzebækgaard? vil man være sikker på, at bestøvningen rammer plet, så ud over at have 3.000 æbletræer på den halvanden hektar store æbleplantage, så avler plantageejeren også honningbier for at sikre bestøvningen. Der er tusindvis af bier i plantagens fire bistader, og sammen med de vilde insekter klarer de problemfrit opgaven med at optimere flere sjældne, sydsjællandske sorter; blandt andet Dronning Louiseæblet, Hans Wassardæblet, Gadeskovæblet og Lundbytorpæblet.

Ud over at hjælpe med æblehøsten, så bidrager Kirsten Rohde Jensens honningbier også til den samlede honningproduktion i Danmark på ca. 2.500 tons.