Abonnementsartikel

Egentlig havde producenten Kärcher til hensigt udelukkende at frembringe en rengøringsmaskine, men da firmaet blev opmærksom på den effekt, varmt vand har på ukrudt, fik maskinen en helt ny anvendelsesmulighed som en såkaldt hedvandsrenser.

- Varmt vand har effekt på ukrudtet allerede ved relativt lave temperaturer, men Kärchers hedvandsrensere arbejder til ukrudtsbekæmpelse med temperaturer omkring 98 grader for at opnå en effektiv bekæmpelse. Det kræver en lille ændring på hedvandsrenserens termostat at opnå disse temperaturer siger produktchef Klaus ­Algaard, Kärcher A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teorien bag brugen af varmt vand er baseret på tyske undersøgelser, der viser at det varme vand er det mest effektive middel mod ukrudt.

- Blandt fordelene ved det varme vand er, at det ikke alene rammer væksten over jorden, men også i et vist omfang trænger ned til rødderne og svækker eller ødelægger dem. Dermed bliver effekten øget i forhold til andre termiske bekæmpelsesmetoder. Ukrudtet skal typisk behandles tre-fire gange årligt, siger han.

De nye typer dyser til ukrudtsbekæmpelse er ifølge producenten nemme at montere. Modellerne rangerer fra en størrelse på 200 mm bredde, som er rent håndholdt, og en model på 500 mm med hjul. Udviklingen af de nye dyser betyder også, at maskinen samtidigt kan bruges som højtryksrenser, så man på et kort øjeblik kan skifte fra den ene funktion til den anden.

De nye hedvandsrensere kommer i et bredt sortiment. De mindste HDS-C modeller og de større HDS-S modeller er mobile maskiner til el-tilslutning, mens HDS DE/BE er stationære modeller med egen motor. Dermed er de er velegnede til at montere på en lastbil eller en trailer, og der kan ydermere tilkobles ekstra vandbeholdere, som kan forlænge driftstiden.

Endelig er der HDS DE TR1, som er en trailermodel. Den kan med sin indbyggede vandtank arbejde i op til en time, og med yderligere vandtilgang kan driftstiden øges. Alle versionerne kan leveres i modeller så de kan bygges på lastbiler eller større ladbiler.