Abonnementsartikel

- Jeg var 12 år, da jeg skiftede min første toppakning på en Ford Major. Siden har mine fingre været sorte, griner Holger Hollænder.

Holger er 72 år gammel, og han er passioneret traktor-ekspert. Altså veterantraktorer. Siden der kom elektronik i traktorerne, mistede de hans interesse. Og så er han medlem af Dansk Veteran Traktor Klub, som man kan møde på Landsskuet. I øvrigt for 20. år i træk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har cirka 20 traktorer med hvert år. Så kommer vi med en campingvogn og slår os ned, og der er stor interesse hvert år. Det er helt fantastisk at se den indflydelse, de gamle traktorer har på folk, fortæller Holger med entusiasme lysende i øjnene.

- Jeg kan huske et år, hvor der kom et ældre ægtepar gående. Lettere foroverbøjet. Så fik de øje på en grå Ferguson, og de røg direkte derhen. Da de gik derfra, var de ranke, som var de blevet unge igen!

60 år med traktorer

Holger Hollænder har arbejdet med traktorer i 60 år.

- Jeg blev udlært som landsbrugsmaskinsmed, som det hed dengang, og jeg har arbejdet med Fordson og Ford hele mit liv, fortæller han med en begejstring, der er svær at tøjle.

Da Dansk Veteran Traktor Klub blev stiftet i 1987, gik der da heller ikke lang tid, før Holger Hollænder blev indmeldt. Siden da har han været en fast del af foreningens udstillinger, og han er naturligvis også med, når klubben dukker op på Landsskuet. Og selvfølgelig også på den årlige tur med foreningen, der i årenes løb har bragt ham rundt omkring i verden. Med store oplevelser til følge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan huske det år, vi var i Belarus, altså Hviderusland. Da vi kom til grænsen blev vi tilbageholdt. Vi sad i fem timer, og vi kunne ikke engang få lov at gå på toilettet. Så var der en, der stak en grænsevagt 5 Euro, og pludselig var der ingen problemer, griner han højlydt og rækker en håndfuld karameller frem.

Karamellerne har en fantastisk indpakning med påtrykningen Korivka Roshen og et smukt billede en af ko. Korivka Roshen betyder ?Ko slik? på ukrainsk, og karamellen er et souvenir fra en af de utallige rejser.

I år går turen til Ungarn, og det bliver en uge med traktorudstillinger og udflugter. Ganske som alle de andre år, er det naturligvis traktorerne, der er drivkraften i det hele. Men inden da kan man som nævnt møde foreningen på Landsskuet i Herning i dagene fra 30. juni til den 2. juli.

På Fritidsmarkedets Facebookside kan du se en video med de spændende maskiner.