Abonnementsartikel

Aircondition, firehjulsstyring, forhjulsstyring, baghjulsstyring og mulighed for at køre med krabbestyring. Og ikke mindst evnen til at slå græs på 40 grader stejle skrænter. Det er nogle af de features Esbjerg kommunes nyindkøbte Reform Metrac H7 SX byder på.

Maskinen kommer fra Østrig, og der er tale om en Danmarkspremiere på en maskine, der godt nok har status som en traktor i Esbjerg, men som i virkeligheden er en multumaskine, der uid over at slå græs i store mængder også kan håndtere meget andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

? I græssæsonen handler det hovedsagelig om at holde de store, grønne arealer. Vi har både slagleklipper og skivehøster til maskinen. Men den kommer så sandelig også til at køre med andre redskaber. Vi har blandt andet også sat den ind i kampen mod muldvarpeskud. De er nemme at fjerne på boldbanerne, når vi sætter en skovl på, siger Vagn Pedersen, der er funktionsleder for Park hos Esbjerg Kommunes Teknik & Miljø.

Og han er ikke den eneste, der glæder sig over nyindkøbet.

? Fra 1. juli bliver der travlt med både naturgræs og enggræs. Vi skal gerne over naturstier og grønne områder seks gange i sæsonen. Så er det vigtigt med god førerkomfort, og jeg sidder rigtig godt i Reform?en. Den støjer måske lidt mere, end jeg havde regnet med på forhånd. Det hænger sammen med, at motoren ligger på siden af maskinen, og lidt ekstra støj er så en del af prisen for den store stabilitet. Men ørepropper gør underværker, siger Birgit Sønderborg, der desuden er begejstret for en aircondition, der virker ordentligt.

Mangler udfordringer

Det eneste problem med den nye Reform er, at landskabet i Esbjerg ikke byder på udfordringer nok.

? Jeg har jo set den køre på 40 grader stejle diger ved vadehavet i Tyskland. Så kan det godt virke lidt tamt at slå græs i et boligområde, erkender Birgitte Sønderborg, som har maskinen som fast arbejdsplads fra omkring 1. april til begyndelsen af november.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Birgitte Sønderborg høster i øvrigt også fordel af, at klippebord eller andre redskaber kan sideforskydes hydraulisk til begge sider. Det giver nem mulighed for at gøre klipningen helt færdig, også når hun skal klippe bag forhindringer af den ene eller anden slags.

Fire styremetoder

På den tekniske side byder Reform Metrac tillige på valgbart differentialespærre. Firehjulstrækket kan kobles til og fra, og maskinen har fire forskellige måder at styre på. Foruden firehjulsstyring, forhjulsstyring og baghjulsstyring, er det også muligt at køre med krabbestyring.

? Det er naturligvis ikke mindst det lave tyngdepunkt og den lave egenvægt, der giver Reform Metrac godt med plusser i forhold til mere almindelige kompakttraktorer. Den kan virkelig klatre og holde balancen. Den pendlende foraksel sørger for, at der altid er jordkontakt for alle fire hjul. De er i øvrigt monteret med brede dæk, som er med til at sikre lavt marktryk, fortæller direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig hos Special Maskiner, der er importør af maskinen, der maskinrummet har en 70 hk dieselmotor fra den italienske motorspecialist VM.