Abonnementsartikel

Temperaturen står på sommer, øllerne på køl og menuen på grillmad. Men hvert år glemmer mange at tage hånd om hygiejnen.

Grill-entusiaster ofte har styr på både rødglødende kul, blå gasflammer og saftige burgere. Men de er ikke opmærksomme på, at blot få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacterbakterier, er nok til at sende gæsterne fra bordet med et maveonde og senere diarré eller opkast. Og hvert år bliver flere hundrede borgere syge, når Danmark for alvor fyrer op for kuglegrillen eller gasorgelet på terrassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hver sommer i grillsæsonen oplever vi, at særligt mange bliver syge af campylobacterbakterier, når de griller. Mange glemmer, at der kan være bakterier i den rå kødsaft fra de lækre bøffer. Andre får ikke lige husket håndhygiejnen, når grillen syder, og der er langt fra grillen og til varmt vand og håndsæbe i køkkenet, fortæller Gudrun Sandø fra Fødevarestyrelsen.

Ifølge Gudrun Sandø kan tre simple tommelfingerregler fra Fødevarestyrelsen være med til at minimere risikoen for, at aftenen omkring grillen ikke bliver afløst af en nat på toilettet:

Brug to fade - ét til råt og ét til stegt kød

Hav to grilltænger klar - én til råt og én til stegt kød

Husk at vaske hænder, når du har rørt ved råt kød.