Abonnementsartikel

Projekt "Smart Energi i Hjemmet" har vist et potentiale for intelligent styring af energiforbruget hos private. Det viser et projekt fra Middelfart, der har kørt siden 2012 og nu er blevet evalueret af Statens Byggeforskningsinstitut. Der er tale om et af Danmarks største teknologiprojekter for intelligent styring af energiforbrug i boliger.

Siden 2012 har næsten 200 boligejere i Middelfart Kommune bidraget til vidensudvikling ved at åbne deres hjem for projektet. Boligerne er typiske danske en-familiehuse, og mange af deltagerne har opnået store energibesparelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som forskere har vi fået helt nye indsigter i danskernes energiforbrug i typiske boliger. Borgerne i Middelfart har givet os uvurderlig viden og medvirket til et levende laboratorium for både nutidens og fremtidens energiløsninger. Dels kan vi nu dokumentere en gennemsnitlig varmebesparelse på syv procent i de deltagende boliger, dels en række meget interessante perspektiver med stor værdi for den grønne omstilling, udtaler forskningsleder Ole Michael Jensen, Statens Byggeforskningsinstitut.

Hos Bolius, Boligejernes Videnscenter, er adm. Direktør Ulrik Heilmann ligeledes begejstret.

- Det har været et pioner-projekt, og det har givet os muligheder for at rådgive og være i dialog med boligejerne på en helt anden måde, end man typisk griber energirådgivning an. Eksempelvis har vi kunnet analysere data i København, og så rådgive boligejerne i Middelfart vha. skype og andre teknologier, forklarer Ulrik Heilmann, der forudser at rådgiverbranchen i almindelighed vil benytte sig af pointerne og læringerne fra Middelfart-projektet.

I Middelfart glæder borgmester Steen Dahlstrøm (S) sig over, at kommunen endnu en gang har været med til at levere viden og data, der kan bruges i en grøn omstilling.

- Projekt "Smart Energi i Hjemmet" er et projekt, vi er rigtig stolte af. I Middelfart Kommune har vi i flere år arbejdet med den grønne omstilling, og hvordan vi kan bidrage, samtidig med at vi er en kommune i vækst, siger borgmester Steen Dahlstrøm.