Abonnementsartikel

Man ser dem mange steder. Nogle gange i mindre flokke, andre gange som ledsagere for heste, og nogle gange i animerede filmsucceser. Æslet har vundet indpas i den danske dyreverden. Men hvad er det egentlig for en fætter, der historisk set er gået fra at være et ørkendyr over fattigmandshest til det venlige væsen, vi kender i dag.

- Et æsel er et helt specielt dyr. Du kan lukke 30 æsler, der ikke kender hinanden, ind i samme fold, og de vil uden problemer trives med det samme, fortæller Sebastian Jungerman, medlem af bestyrelsen i Dansk Æsel Forening.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Men det, der kendetegner et æsel er, at det tænker selvstændigt. Hvis du tager en flok heste og fører dem hen af en vej, vil lederen gå forrest og de andre følge den. Hvis den går udenom noget ukendt på vejen, vil de andre blot følge efter. Hvis det samme sker for en flok æsler, så vil alle hver især vurdere, hvordan de skal reagere.

Æsler og sikkerhed

Sebastian Ungerman bor på et landsted ved Aarslev på Fyn. Her går hans æsler rundt og har det som blommen i et æg. De trives, for Sebastian Ungerman kender sine æsler indgående. Han har beskæftiget sig intensivt med dem adskillige år, og han har blandt andet været på et intensivt æsel-kursus i Tyskland med henblik på at lære om blandt andet trivsel og sikkerhed.

- Æslet er oprindeligt et ørkendyr. Det betyder, at det ikke flygter fra en ukendt fare, de bliver stående og vurderer situationen. I modsætning til eksempelvis heste, der typisk vil løbe væk med det samme.

Sebastian Jungermans æsler er ikke kun til pynt. De er omhyggeligt oplært til at køre med vogn, trække træstammer og meget andet.

- Vi havde et lille skovområde, der skulle ryddes. Jeg kunne vælge mellem at bruge en traktor eller mine æsler, så jeg gjorde dyrene klar, og så slæbte vi ellers stammer væk. Uden problemer, griner han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hjælper på stress

Og der er ingen tvivl om, at æslerne elsker at blive spændt for en vogn. Sebastian kører gerne ture flere gange om ugen i området omkring Aarslev på Fyn. Og allerhelst ville han rive tre måneder ud af kalenderen for at drage på tur til Sydtyskland. Problemet er bare, at forretningen går for godt til, at han kan komme af sted. Og så selvfølgelig det faktum, at han skal have en makker med, for ? som han understreger ? man kører aldrig alene med en æsel-vogn. Af sikkerhedsårsager.

- Jeg fik egentlig æslerne for at slappe af, fordi jeg stressede for meget, siger han.

- Og det hjælper. Når jeg er ude med æslerne, kan jeg slappe af. Jeg ved, at uanset hvad der sker, så kan jeg stole på dem, fortæller han med overbevisning.

Han demonstrerer, hvorfor han er så sikker i sin sag. Æslet Tusindfryd får en træningsoppakning på ryggen. Her hænger han alle mulige forstyrrende og larmende ting op. Og han skramler og trækker tomme dåser hen over jorden i et voldsomt spektakel. Intet af de forstyrrende elementer får æslet til så meget som at trække på et mulehår.

Sebastian nikker tilfreds.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og med lidt fortrydelse i stemmen fortæller han også, at han hele sidste år mødtes med andre æsel-kolleger hver onsdag aften, hvor de sammen både kørte med vogn, trak stammer og spændte æsler foran en plov.

Men forretningenen Fynske Special Sko, hvor han med stor succes fremstiller ortopædiske specialsko, går som nævnt for godt. Så lige nu går turene udelukkende omkring i lokalområdet, hvor alle ved, hvem der kommer kørende, når den specialbyggede æselvogn dukker op.