Abonnementsartikel

En ung kvie fik det sidste ord at skulle have sagt i Heden & Fjordens grovfoder-konkurrence, som Frode Iversen fra Viborg vandt på Landsskuet fredag. Det fortæller Heden & Fjorden i en pressemeddelelse.

I alt har 35 deltaget i konkurrencen. Heraf har 21 deltaget med både majs- og græsensilage og kom dermed med i hovedkonkurrencen, hvor det handler om at komme tættest muligt på de mål, som den enkelte selv har sat på værdier som tørstof, protein og foderværdi. De er blevet vurderet på objektive kriterier med hjælp fra AgroLab, hvorefter ti finalister er fundet. Disse ti er udstillet på Landskuet, hvor rådgiverne har foretaget en visuel inspektion, der også omfattede duftprøver. De tre bedste blev udsat for hoveddommeren - en kvie fra Erik Hansens bedrift fra Rødding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over Frode Iversen var Kurt Furbo fra Bording og Per og Karen Nielsen fra Erslev på Mors nået frem til finalen.

Inspireret fra USA

Inspirationen til konkurrencen kommer fra USA, hvor "Super Bowl" - ud over at være finalen i amerikansk fodbold - er en stor grovfoderkonkurrence på dyrskuet i Madison, World Dairy Expo. Derfor er førstepræmien i konkurrencen også en tur til Madison.

- Vi ønsker at sætte fokus på godt grovfoder, og det handler om at sætte mål og have fokus, så man bedre kan opnå resultater i sin grovfoderproduktion, siger kvægrådgiver Vibeke Duchwaider fra Heden & Fjorden.

Grovfoder er afgørende for økonomien på en kvægbedrift. Der er stor forskel på foderomkostninger hos dem, der har en høj grovfoderandel i forhold til dem, der har ringere grovfoderkvalitet og dermed lavere grovfoderoptag. Derfor er det så vigtigt med godt grovfoder, slår Heden & Fjorden fast.

Fra hele landet

Konkurrencen i år trak deltagere så langt væk fra som Svinninge på Sjælland. Det var faktisk sjællænderen Torben Vincent, der havde den bedste majs isoleret set, men da pointene på græsset var få, klarede han ikke skærene til finalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I konkurrencen om græs var der næsten dødt løb mellem to af de endelige finalister Kurt Furbo og Frode Iversen, men Frode Iversen trak - så at sige - det længste strå.

Førstepræmien er som nævnt studieturen til USA, som er sponsoreret af Tryg Landbrug. Andenpræmien er græsfrø for 5.000 kroner sponsoreret af DSV Hunsballe Frø og et år i Heden & Fjordens grovfoderskole. Tredjepræmien er tre flasker rødvin og en FMS-analyse.

Bedste majs- og græsensilage vinder ligeledes to flasker vin og en FMS-analyse.