Abonnementsartikel

Som sædvanligt er sommeren den travleste periode på Dyrenes Beskyttelses internater, som lige nu har mere end dobbelt så mange dyr som årets første måneder. Fordoblingen sker, fordi mange indleverer dyr op til ferien, enten fordi de ikke kan overskue at få dyret passet i ferien, eller fordi dyret ikke længere indgår i familiens planer.

- Selvom internaterne allerede er ved at være fyldte nu, så har vi kun den absolut travleste tid foran os, fortæller Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange vælger at indlevere deres dyr op til ferien. Måske har dyret i et stykke tid ikke passet ind i familiens tid og planer, og så vælger man at indlevere dyret op til ferien i stedet for besværet med at finde pasning til det. Vi oplever også mange dumpede dyr; altså ejere som efterlader deres kæledyr fx i en papkasse på en rasteplads eller i skoven, eller foran internatets hoveddør i en transportkasse. Det tager et stykke tid fra et dyr bliver indleveret, til det er klar til at blive videreformidlet til en ny familie, og det er klart, at så mange dyr giver pladsproblemer på internaterne, siger han.

Få et nyt familiemedlem i ferien

Hos Dyrenes Beskyttelse søger man derfor adoptionsfamilier, der kan tage imod en kat eller et marsvin, som har brug for et nyt hjem.

- Ferietiden er et rigtig godt tidspunkt at introducere et nyt dyr i familien på. Der er både ro og tid til at få dyret ordentlig indført i familiens liv og rutiner. Og lige nu fordrer det danske sommervejr ikke just til strandture og havearbejde alligevel, så kan man jo overveje om ikke dette års ferieprojekt skal være en pelsklædt udvidelse af familien, opfordrer Jens Jokumsen.

- Men inden du beslutter dig for at bruge ferien på at få et dyr inden for væggene, er der nogle overvejelser, du skal gøre dig alt afhængigt af, hvilket dyr du har i tankerne. Det er vigtigt, du overvejer, hvilket dyr passer i familiens liv. Her skal i høj grad tænkes på tid, penge, plads og hvor meget I er til stede i hjemmet. Nogle hunde er for eksempel meget afhængige af deres ejer for motion og leg flere gange dagligt, mens en kat for mange mennesker kan være nemmere at få til at passe ind i en travl hverdag, tilføjer han.

Dyr på pleje

Har man ikke tid og overskud til at påtage sig et dyr på fuldtid, opfordrer Dyrenes Beskyttelse til at overveje muligheden for at blive plejefamilie i ferien. De frivillige plejefamilier huser dyr i deres private hjem, indtil dyret er klar til at blive videreformidlet til et permanent hjem. De private plejefamilier er en stor hjælp for Dyrenes Beskyttelses internater, da det frigør plads til at hjælpe endnu flere dyr i nød. Sidste år hjalp 177 familier med at pleje og socialisere i alt 1.076 dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Dyrenes Beskyttelses hjemmeside www.dyrenesbeskyttelse.dk kan man finde en oversigt over de dyr, der er klar til adoption, og man kan finde kontaktinformation til det lokale internat, hvis man ønsker at melde sig som plejefamilie. Man kan også finde vejledning til, hvilke overvejelser man skal gøre sig, før man anskaffer sig et kæledyr. Overvejer man en hund, kan man tage testen på www.klartilhund.dk.