Abonnementsartikel

Det er ikke tilfældigt, at det er Silkeborg Kommune, der nu igen står overfor at lægge plads til et af Danmarks største solcelleanlæg. Kommunen har en klar, grøn energistrategi, der blandt andet har medført, at 10 procent af de kommunale bygningers energiforbrug i forvejen leveres fra solceller. Her til kommer, at spadestikket til Danmarks kommende største solvarmeanlæg er taget tidligere i år, og byggeriet forventes at være færdigt næste år.

Og så er der altså lige den helt nye aftale, der betyder, at endnu mere grøn energi vil strømme ud fra kommunen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Strøm til 2.500 husstande

Det er udviklingsselskabet Pure & Better Energy, der står bag et nyt solvarmeanlæg. Firmaet har købt et kæmpeareal på cirka 24 hektar af Silkeborg Kommune - svarende til cirka 22 store fodboldbaner - i Erhvervsparken Fårvang ved Silkeborg. Den kommende solcellepark får en produktionskapacitet på 16 MWh, hvilket nogenlunde er det årlige strømforbrug i cirka 2.500 husstande.

- Vi etablerer parken i løbet af efteråret, og forventer, at EnergiMidt kobler den på elnettet sidst på året. I øjeblikket gennemfører vi sammen med kommunen en naboorientering om projektet, siger partner i Pure & Better Energy Michael Vater.

Pure & Better Energy har tidligere udviklet og bygget to store solcelleparker på Lolland, så der er masser af erfaring bag projektet.

- De store solcelleparker i Danmark er lønsomme på grund af den hastige teknologiske udvikling og en skarp projektoptimering. Solcellerne bliver bedre og bedre samtidig med, at prisen er faldet. Pure & Better Energy tror på, at den grønne energi fra solceller kan klare sig på rene markedsvilkår i løbet af kun 5-10 år, siger Michael Vater.

Et grønt kæmpeskridt

Med aftalen tager Silkeborg kommune endnu et skridt op ad den grønne energistige, og borgmester Steen Vindum er da også begejstret for aftalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den grønne energisektor skaber vækst og mange arbejdspladser, og desuden passer solcelleparken fantastisk fint ind i Silkeborg Kommunes grønne strategi, siger han og tilføjer:

- Vi går selv foran i den grønne omstilling. Silkeborg Forsyning har netop taget første spadestik til Danmarks største solvarmeanlæg, som fra næste år vil dække op til 20 procent af varmebehovet i Silkeborg Kommune, fortæller han.

Det er Silkeborg Forsyning, der på et 52 hektar stort område vest for kraftvarmeværket, vil opføre et solfangerfelt med 156.694 m2 solfangere og en årlig energiproduktion på 80.000 MWh, hvilket svarer til varmeforbruget i 4.400 husstande. Projektet er budgetteret til 250 millioner kroner, og sammen med det nye solvarmeanlæg vil kommunen være et yderst synligt bevis på en velfungerende grøn strategi.

Ud med de gamle busser

Og som om, at det ikke var energirigtigt nok, så har Silkeborg Kommune sendt de gamle bybusser på pension.

- For få uger siden satte vi 17 nye bybusser i drift, som kører på certificeret biogas. Dermed reducerer vi CO2-udslippet med godt 1.500 tons om året, og samtidig udleder busserne færre skadelige partikler, siger Steen Vindum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man vil følge med i, hvordan den grønne energi strømmer ud i kommunen, så kan man på hjemmesiden www.silkeborg-vejret.dk/ følge den dfaglæige grønne produktion - time for time.