Abonnementsartikel

I en ny analyse foretaget af Dansk Energi, erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark, forudser man, at staten kommer til at miste milliarder, fordi prisen på solceller er faldende, men ikke mindst også, fordi batterier til solcelleanlæg er på vej ud i de danske villaområder.

Ifølge Dansk Energi er problemet, at private husstande inden længe vil være i stand til at købe nye højteknologiske batterier til at oplade strøm fra egne solceller. Dermed snyder de staten for den el-skat, alle andre er nødt til at betale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Danmarks rekordhøje elafgifter gør det fordelagtigt at producere sin egen strøm, siger Dansk Energis adm. direktør Lars Aagaard til Ritzau.

Nyt dansk batteri

De nye batterier, der blandt andet vil komme fra et ny firmasamarbejde mellem Teknologisk Institut og Lithium Balance og være i konkurrence med den amerikanske producent Tesla, forventes at falde så meget i pris, at det vil være yderst profitabelt for private at lave eget strømanlæg.

I analysen fra Dansk Energi hedder det blandt andet "at ? på baggrund af Energinet.dk's seneste analyseforudsætninger kan det under betydelig usikkerhed skønnes, at den offentlige primære saldo frem mod 2020 gradvist kan svækkes med op mod 0,2 milliarder kroner årligt hovedsageligt som følge af udbygning med erhvervsanlæg. I 2025 kan det årlig provenutab udgøre cirka 0,7 milliarder kroner som følge af udbygning med husstands- og erhvervsanlæg.?

Dansk Energi opfordrer derfor politikerne til hurtigst muligt at gribe ind for at få ændret tilskuds- og afgiftssystemet for energi.

Ikke på markedet endnu

De nye batterier er dog endnu ikke slået igennem på markedet endnu. Der findes flere producenter, der kombinerer solcelleanlæg med egne batterier, men priserne gør det endnu ikke så attraktivt at investere lige nu. Dette forventes dog at ændre sig i det øjeblik, at Tesla lancerer deres Tesla Powerwall-system herhjemme, eller Teknologisk Institut/Lithium Balance sender deres batterier på markedet. Foreløbig kan man se Teslas bud på det kommende hjemmebatteri på hjemmesiden www.tesla.com/da_DK/powerwall, hvor man også kan reservere batteriet.