Abonnementsartikel

Toptunede motorsave, rageknivskarpe økser og tunge drenge med svulmende overarme dominerer scenen, når der holdes mesterskaber verden over i STIHL TimbersportS for skovhuggere.

11.-13. august afvikles Nordisk Mesterskab i TimbersportS i Elverum i Norge. Her er konkurrencen den samme, reglerne de samme og værktøjet er stadig brølene motorsave og blinkende økser. Men i år udfordres de store drenge fra Norge, Sverige og Danmark af en sej nordjysk pige, Mia Aubertin, der som første danske kvinde stiller op som deltager i Rookie-klassen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vild med voldsomme motorsave

- Jeg har dyrket skovhuggersport siden 2012, og jeg deltager i så mange konkurrencer, som jeg kan, fortæller Mia Aubertin, der er fagskole-lærer og uddannet maskinmester.

- Min styrke i STIHL TimbersportS ligger nok især på den gammeldags langsav. Men jeg er også helt vild med den toptunede Hot Saw med de sindssygt mange hestekræfter, indrømmer Mia Aubertin.

Europas stærkeste Hot Saw ejes i øvrigt af den danske NM-deltager Brian Palsgaard, der har overtaget den efter sin far. Savkæden trækkes af en ombygget Rotax motor, som har en fortid i en canadisk snescooter. Motoren yder mere end 60 hestekræfter, og det kræver sin mand - eller kvinde - at tumle et monster med den slags kræfter.

Det danske NM-hold består ud over debutanten Mia Aubertin af Brian Palsgaard og faderen Preben Palsgaard samt Mathias Ringsholt, der alle tre tidligere har konkurreret til NM i TimbersportS. Sidste mand på holdet er Mads Pedersen.

- Vi har et godt hold, men i holdkonkurrencen må vi nok forvente, at svenskerne løber med mesterskabet. De er alle rigtig stærke og har masser af erfaring, fortæller holdkaptajn Preben Palsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når det gælder de individuelle konkurrencer er Preben Palsgaard dog betydeligt mere optimistisk: "De tre stærkeste deltagere i år er den regerende nordiske mester Hans Ove Hansson fra Sverige, Brian og mig selv, der ligesom Hans Ove har vundet NM tre gange. Det bliver held og marginaler, der kommer til at afgøre den indbyrdes placering mellem os tre," tror Preben Palsgaard.

Som styrkeforholdet ser ud lige nu, er Brian Palsgaard nok Europas bedste øksemand, mens Hans Ole Hansson står stærkt med motorsaven. Så konkurrencen bliver tæt.

Traditionelt skovhuggerarbejde

I Stihl TimbersportS konkurreres der i seks discipliner. Tre af disciplinerne er med økse, hvor deltagerne skal hugge en liggende og en stående træstamme over. I den sværeste øvelse skal en lodret træstamme hugges over i to meters højde, så her skal deltagerne først hugge en slidse i stammen til et bræt, de kan stå på, når stammen hugges over.

I savdisciplinerne bruges to motorsave, en stor standard STIHL MS 661 kædesav og en specialbygget Hot Saw. Den tredje sav er en håndtrukket langsav på to meter.

Alle discipliner udspringer af traditionelt skovhuggerarbejde, og der konkurreres på tid i tre klasser; Rookies for unge skovhuggere samt hold & individuelle konkurrencerfor de erfarne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

TimbersportS dyrkes i Danmark for tiden i tre klubber, to i Jylland og en på Fyn. Interesserede kan finde mere information på STIHLs hjemmeside www.stihl.dk under "TimbersportS".