Abonnementsartikel

En ny analyse af turismens økonomiske betydning i Danmark viser, at turisterne skabte en omsætning på 94,7 mia. kroner i 2014. Turismen er hermed Danmarks 4. største eksporterhverv og skaber 114.900 job, skriver turistforeningen VisitDenmark i en pressemeddelelse.

Den nye analyse af turismens økonomiske betydning understreger erhvervets store betydning for dansk økonomi. Omsætningen var i 2014 på 94,7 mia. kroner, hvoraf 37,2 mia. kom fra udenlandske turister. Dermed er turismen Danmarks 4. største eksporterhverv og tegner sig for 3,6 pct. af den danske eksport.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Analysen viser, at der er flere områder i Danmark, der er stærkt afhængige af turiststrømmen. I Fanø kommune fylder turismen hele 28 pct. af den samlede økonomi, men turismen fylder også godt i økonomien i for eksempel Varde og Bornholm kommuner.

Region Nordjylland

Ser man på regionerne, er det i Region Nordjylland, turismeomsætningen fylder relativt mest af den samlede økonomi og skaber flest arbejdspladser. 5,4 pct. af alle job i Nordjylland er skabt af turismen.

Med 21,5 mia. kroner i omsætning ligger København i toppen af listen over kommuner, der har den største omsætning fra turister, og beløber forhøjese til 37,8, mia. kroner, hvis hele regionen tages med.

Også staten har en pæn indtjening på turisterne. Analysen viser, at det offentlige provenu på moms, afgifter og skatter er 39,1 mia. kroner.

I alt 114.900 job er skabt af turismen, og det er ikke kun de traditionelle turismevirksomheder som overnatningssteder og restauranter, der har mange job, som kan relateres til turisternes forbrug. Faktisk er det er detailhandlen, der topper listen med turismeskabte arbejdspladser med 26.782 job, når de afledte effekter tælles med.