Der sker en udvikling på alle områder, og juletræspaller er ingen undtagelse. Grønagergård Savværk, der har hjemme nær Gjern øst for Silkeborg, producerer til dagligt brædder, lægter og stolper af dansk træ. Dertil kommer en del specialopgaver, og midt mellem alle de andre opgaver har ejer Jan Kristensen fundet tid til at udvikle en ny udgave af den traditionelle pakke- og fragtpalle til juletræer.
Pallen er navngivet GS2016, og den består udelukkende af frisk rødgran, fældet i de danske skove. Den bygges i en "bund" og en "top"-udgave. Det, som gør den anderledes fra andre juletræspaller, er, at i bund-udgaven har to af de tre strøer, som bruges til at lukke pallen foroven, når juletræerne er pakket sammen, fået udskåret en konisk fer.
Samtidig er der fræset en not i de strøer, som pallen står på. På den måde passer en top- og en bundpalle - eller to bundpaller - perfekt sammen, og det letter både pakningen og transporten.
Pallen er cirka halv højde af en traditionel juletræspalle. Stablet to paller høj måler de cirka 2,4 meter.
- Hver palle kan rumme cirka 50 juletræer, afhængigt af deres størrelse, fortæller Jan Kristensen.
Tager ikke patent
Han tror på, at juletræsbranchen vil tage det nye format til sig.
- Der er en efterspørgsel på mindre fragtenheder, og der er ikke mange, som laver paller i halv størrelse, siger han.
Dermed burde vejen være banet for et nicheeventyr gennem et patent, men sådan kommer det ikke til at gå.
- Vi tager ikke patent på den. Før vi når at gøre det, har en anden allerede kopieret den, og hvad har vi så fået ud det? Om fem år ser en juletræspalle sikkert helt anderledes ud, og så kan vi alligevel ikke bruge et patent til noget, mener Jan Kristensen.
GS2016 produceres og forhandles udelukkende hos Grønagergård Savværk. Den blev udviklet sidste år til en af savværkets største kunder.
Har man lyst til at se nærmere på den nye juletræspalle, vil der være rig lejlighed til det på Langesømessen 18. august.