Abonnementsartikel

Der står hundredvis af dem rundt om i landet, måske tusindvis. Og i modsætning til deres større familiemedlemmer, så står de ofte tæt på bebyggelser og leverer strøm til det daglige forbrug - og lidt til.

Fem og ti Kilowatts vindmøller var populære for et par år siden, og de skød i vejret, fortrinsvis på landbrug og erhverv langt ude på landet. Men det eventyr er slut nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Husstandsvindmøllen er stendød.

Så kort og brutalt lyder det fra den erfarne energikonsulent Ole Andersen fra Fyns Energigruppe APS.

Regeringens skyld

Ole Andersen har i mange år solgt og opstillet vindmøller, blandt andet en del af den populære ti kW husstandsvindmølle af mærket Gaia, og han vakler ikke et sekund, når han skal finde årsagen til vindmølledøden.

- Det er regeringens skyld. Lige siden de vedtog at nedsætte støtten til grøn vindenergi, er salget gået i stå. Vi kan simpelthen ikke få økonomien til at hænge sammen, siger han.

Fra 2015 blev tilskuddet sat ned fra 2,50 kroner pr. kW til 2,12 kroner i år, og de kommende år bliver tilskuddet reduceret løbende, indtil det når ned på 0,60 kroner pr. kW.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men ikke nok med det, fortæller Ole Andersen.

- Bindingspr.ioden for de år, hvor man får tilskuddet, er også blevet sat ned. Tidligere fik man 2,50 kroner pr. kW i 20 år, nu er det sat ned til 12 år.

Skærende kontrast

Den pessimistiske melding fra Ole Andersen står i skærende kontrast til den begejstring, der lød i 2015, da støtten en kort pr.iode blev sat op til de 2,50 kroner. Ansøgninger om husstandsvindmøller strømmede ind kommunerne over alt i landet. For de ansøgere, der nåede at komme med i puljen, var det en god ide, men da den nye ordning blev offentliggjort den 1. juli 2015, så døde eventyret med et brag.

Oven i kommer ifølge Ole Andersen, at bankerne er meget varsomme med at finansiere vindmøllerne, og når de endelig giver lånetilbud lyder renten på op til ti procent. Og så er projektet dødt.

- Hvis du kigger på den her mølle, så hænger det sammen, fortæller Ole Andersen, der har inviteret Fritidsmarkedet ud på Langelands vidder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her står en 10 kW vindmølle, som blev sat op for et par år siden, så ejer John Baltzer Jensen sikrede sig tilskuddet på 2,50 kroner pr. kW i 20 år.

- Det hænger fint sammen. Den kostede 430.000 kroner at sætte op, alt inklusive. Den producerer cirka 40.000 kW om året, og heraf bruger John selv de 20.000 kW. Resten bliver solgt. Når vedligehold på 10.000 kroner bliver trukket fra, hænger det stadig sammen, siger Ole Andersen.

Hertil kommer, at økonomien bliver endnu bedre, når John Baltzer Jensen efter planen får lavet jordvarme til opvarmning af hele boligen, så kan vindmøllen nemlig få lov at trække den også.

- Det kan muligvis betale sig at opstille sådan en 10 kW vindmølle i år, hvis man har en billig finansiering, men så er det også slut, siger Ole Andersen.

Herefter kan det ifølge den erfarne energikonsulent kun betale sig med de små husstandsvindmøller, hvis man dels kan finansiere den selv, og hvis man samtidigt kan bruge det meste af strømmen selv.