Abonnementsartikel

Biblioteket Dokk1 i Århus, designet af Schmidt Hammer Lassen Architects, er udråbt som vinder af den internationale pris Public Library of the Year Award 2016. Det skete ved en ceremoni under International Federation of Library Associations and institutions' (IFLA) kongres i Columbus, Ohio.

Dokk1 stod færdig i juni 2015 og åbnede som Skandinaviens største offentlige bibliotek. Det huser blandt andet et Borgerservice center, kontorlokaler, automatiseret p-anlæg til 1.000 biler og nye havnerum og offentlige pladser. Beliggende ved udmundingen af Aarhus Å på en af de mest fremtrædende pladser i centrum af Aarhus er den 35.600 m2 store bygning designet til at være et sted for udveksling af viden og muligheder og et multikulturelt mødested. I løbet af de første syv måneder efter åbningen havde Dokk1 taget imod over en million besøgende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dokk1 er et overdækket byrum - et kuperet landskab, der fremmer læring, videndeling, innovation og følelsen af fællesskab. Vores mål har været at skabe et stimulerende og dynamisk miljø på dette unikke sted, der fremmer værdifulde og meningsfulde relationer mellem mennesker; et kulturelt centrum, som alle kan se sig selv i. Arkitekturen, med alle dets understøttende discipliner, har tjent til at opfylde denne overordnede ambition og vi er blevet overvældet af, hvordan folk i Århus har taget Dokk1 til sig siden åbningsdagen, siger Senior Partner Kim Holst Jensen, Schmidt Hammer Lassen Architects.

Unik og central placering

Fra dommerkomiteens begrundelse lød det blandt andet: "Biblioteket har en unik og central placering i byen, og er blevet et vigtigt element i den fremsigtede strategi for at skabe mere liv på havnen, der før lå hen som et dødt område. Det er tydeligt, at der er arbejdet med tilgængelighed ikke bare ved placeringen men også ved de mange udendørs arealer og trapper, der sørger for adgang til bygningen fra alle sider. Dette underbygges af bygningens form og facadebearbejdning hvor der ikke er en bagside, men derimod en primær facade til alle sider. Både i det indre og det ydre er det klassiske bygningselement, trappen, anvendt som både en funktionsmæssig nødvendighed men også som et sted til møde og ophold."

Schmidt Hammer Lassen Architects er internationalt anerkendt for sin åbne og offentlige tilgang til arkitektur og kendt for sine prisvindende biblioteksdesign såsom udvidelsen til Det Kongelige Bibliotek i København og det RIBA-vindende Aberdeen Universitetsbibliotek i Skotland.