Abonnementsartikel

For to år siden viste en kontrolkampagne, at en procent af slagtekyllingerne kom til skade, når de blev indfanget. Nu kontrollerer Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold, om forholdene er blevet bedre.

Det skal ikke koste brækkede vinger, når kyllinger bliver indfanget til slagtning. Derfor starter Fødevarestyrelsen i dag en række tilsyn, der skal tjekke, om det foregår efter bogen, når kyllingerne bliver samlet ind og læsset på lastbiler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Besøgene følger op på den handlingsplan, fjerkræbranchen iværksatte, efter Fødevarestyrelsen i 2014 konstaterede, at mere end en procent af alle slagtekyllinger kom til skade i forbindelse med indfangningen.

- Jeg forventer, at handlingsplanen har virket, og jeg har da også fornemmet en stor interesse fra branchen for at efterleve planen, siger Flemming Kure Marker, chef for Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold.

Skidt spreder fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen vil på besøgene også se på, om transportkasser og lastbiler er rene, inden kyllingerne skal ombord. I 2014 viste næsten hver tredje kontrollerede kasse eller lastbil sig at være beskidte med fjer og gødningsrester. Hvis gødningsrester indeholder f.eks. fugleinfluenza, vil der være risiko for smitte til danske kyllingestalde.

- Vi ønsker at forebygge, at der bliver slæbt fugleinfluenza til landet. Fugleinfluenza er stærkt smitsomt, koster livet for stort set alle ramte fugle og kan let brede sig rundt i landet med transporter eller vilde fugle. Får vi sygdommen her til lands, vil det med andre ord få store konsekvenser for både fugle og dem, der lever af at avle dem, siger Flemming Kure Marker.

Tilsynene kører resten af efteråret 2016. Resultater ventes til foråret 2017.