Abonnementsartikel

Danskerne skal kunne leve uden frygt for at blive udsat for hormonforstyrrende stoffer i fx plejeprodukter eller fluorstoffer fra pizzabakker. Det skal miljø- og fødevareministerens nye kemipakke hjælpe til med.

I alt er der afsat næsten seks mio. kroner til nye initiativer i perioden 2016-2017, som skal sikre mere viden om problematisk kemi i danskernes hverdag og styrke arbejdet med at regulere stofferne gennem EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regeringen tager opgaven med at værne om danskernes sundhed og miljøet alvorligt. Derfor lancerer jeg nu en kemipakke, som skal sikre mere viden om de uønskede stoffer, vi omgiver os med i hverdagen, så vi får styr på, om nogle af de stoffer skal begrænses eller helt udfases. Forbrugerne skal kunne være trygge ved pizzabakker, popcornposer og bagepapir, så jeg vil sammen med andre lande bede Kommissionen fastsætte grænseværdier for fluorstoffer i mademballage, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

På tværs af miljø- og fødevareområdet

Den nye kemipakke har særligt fokus på fem områder, blandt andet bedre EU-regulering, hormonforstyrrende stoffer og mere viden om fluorstoffer, som skal sikre en mere samlet, tværgående tilgang til reguleringen af kemiske stoffer i fødevarer, forbrugerprodukter og miljø.

- Det er helt centralt for danskerne, at vi styrker vores viden om blandt andet hormonforstyrrende stoffer, fluorstoffer, tatoveringsfarver og cocktaileffekter. Ved at prioritere bedre regulering gennem EU, er der langt større sandsynlighed for, at fødevarer og produkter i Danmark er sundere og mere miljøvenlige, end med en rent dansk tilgang, siger Britt Bager, kemiordfører (V).