Abonnementsartikel

Har man ikke den rette maskine til arbejdet, må man jo bygge den selv. Det var i hvert fald situationen for skoventreprenør Frede Andersen, der er ekspert i at lave mountainbike-stier i landets ­skove.

Behovet for stierne er opstået, fordi mange skov­ejere har indgået et samarbejde med lokale mountainbike-klubber om at få bygget specialstier i skovene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidligere kunne der indimellem opstå lidt gnidninger imellem skovejere, almindelige cyklister og mountainbikere, men ved at bygge deciderede mountainbike-stier er mange af problemerne blevet løst.

Og her kommer Frede Andersens specialmaskine ind.

- Vi har taget en traktor og monteret en 60 centimeter bred specialmaskine. Anordningen fjerner rødder og stubbe og laver en fordybning i jorden, fortæller Frede Andersen.

Stabil og slidstærk

Med denne metode bygger entreprenøren en stabil og slidstærk mountainbike-sti, enten oven på tidligere stier eller også laves helt nye.

- Mountainbikere kan ikke bare køre på en almindelig skovsti. Jorden køres simpelthen op, og der kommer alt for meget smadder, når det regner. De har brug et meget mere stabilt køreunderlag, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen til at lave mountainbike-stier er en smalspors traktor på kun 130 centimeter i bredden. Det vil sige, at den uden besvær kan komme rundt næsten alle steder i skoven. Den påmonterede specialmaskine består af to dele; en rodfræser, der først sørger for at fjerne rødder og løsne jorden i 15 centimeters dybde og 60 centimeters bredde, og en tromle, der efterfølgende afleverer et solidt fundament for den efterfølgende mountainbike-sti. Tromlen kan desuden erstattes med en snegl, der laver plads til opfyldning med stabilgrus eller knust beton.

Den hjemmelavede løsning fungerer perfekt for skoventreprenøren, der har mere end travlt med at anlægge mountainbike-stier rundt om i landets skove. Det er nemlig ikke kun private, der indgår aftaler med lokale klubber om de populære stier. De danske statsskove lægger foreløbig skovbund til mere end 350 kilometer mountainbikeruter.