Abonnementsartikel

Når mobildækningen skal forbedres, er det vigtigt, at mobilselskaberne udbygger og forbedrer mobilnettet, men det er også vigtigt for dækningen, at forbrugerne er bevidste om, at antennekvaliteten har betydning.

- Undersøgelsen viser, at der kan opleves stor forskel i mobildækningen afhængig af hvilken mobiltelefon, man bruger. Det er en god idé, at forbrugeren spørger til antennekvaliteten, når man skal købe en ny mobiltelefon, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har fortsat fokus på, at mobildækningen i Danmark skal være bedre, og derfor stiller vi krav om, at mobilselskaberne skal skabe god dækning i de områder, der oplever dårlig dækning, når vi sælger mobilfrekvenser til selskaberne. Men denne undersøgelse viser, at forbrugerne også selv kan gøre noget ved at efterspørge en god antennekvalitet i mobiltelefonen, siger energi-, forsynings- og klimaministeren.

Stor forskel på kvaliteten

Aalborg Universitet har undersøgt antennekvaliteten på de 26 mest populære mobiltelefoner og fire tablets i Norden for Energistyrelsen og telemyndighederne i Norge, Sverige og Finland samt Teleindustrien med støtte fra Nordisk Ministerråd.

Undersøgelsen viser, at antennekvaliteten har stor betydning for forbrugerens oplevelse af mobildækningen i områder med svag mobildækning. Det gælder især, når mobiltelefonen bruges til taletelefoni. Der er stor forskel på antennekvaliteten i mobiltelefonerne.

Hvis der er svag mobildækning, der hvor man ofte bruger mobiltelefonen, vil dækningen ofte kunne forbedres ved at vælge en mobiltelefon med gode antenneegenskaber.

Ifølge undersøgelsen kan man ikke konkludere, at een bestemt mobiltelefon er bedst. Det afhænger af, hvad man skal bruge telefonen til, og hvor man bruger den. Her ud over konkluderer undersøgelsen, at:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kroppen/hovedet og hænderne svækker mobilsignalet, fordi de skygger for antennen, og for nogle mobiltelefoner er der forskel på mobilsignalet afhængigt af, om den holdes i højre eller venstre hånd under samtale.

Kvaliteten i mobilforbindelsen kan forbedres ved at formindske kroppens påvirkning. Det kan man for eksempel gøre ved at benytte headset - og særligt et trådløst headset, hvor mobiltelefonen kan placeres længere væk fra kroppen.

Hvis mobiltelefonen især benyttes til data (facebook, browsing, mail), er der også mobiltelefoner, der fungerer bedre end andre, men betydningen er mindre end for taleopkald.

Nogle mobiltelefoner har god antennekvalitet i alle de testede kombinationer af teknologi og frekvensbånd (2G, 3G, 4G) både for talekald og for dataoverførsler.

Der er lille forskel på antennekvaliteten i tablets. Det betyder, at det er mindre kritisk for brugeroplevelsen, hvilken tablet man benytter.