Abonnementsartikel

Katten er det mest udbredte husdyr i Finland, og derfor er det da også helt naturligt, at det er forskere fra University of Helsinki og Folkhälsan Forskningscenter, der står bag en af de største undersøgelser, der nogensinde er lavet om katte. Intet mindre end 8.000 katte indgår i undersøgelsen, der blandt andet kortlægger 60 forskellige sygdomme hos specifikke katteracer.

Lavet via sociale medier

De finske forskere har lagt undersøgelsen, der er foretaget via de sociale medier, ud til frit brug for resten af verden i håbet om, at den kan bruges til generelt at hæve kattenes levevilkår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er meget mindre information om kattesygdomme end for eksempel hudsygdomme. Vi brugte de sociale medier til at indsamle data, og vi har fået uundværlig hjælp fra katte-entusiaster. Vores data er helt unik og kan i høj grad bruges til yderligere forskning i racerelaterede kattesygdomme, siger forsker Katariina Vapalahti, University of Helsinki.

- Undersøgelsen giver os værdifulde informationer, som kan bruges til at forebygge sygdomme og udvikle race-programmer. Og der er en stor mængde ny viden om både hus- og racekatte, som kan bruges fremadrettet, siger leder af projektet, professor Professor Lohi, University of Helsinki.

227 sygdomme

Ud over de 60 race-specifikke sygdomme fandt forskerne 227 sygdomme, som de har sammenholdt med kattes levesteder, adfærd og kost. Blandt de mest udbredte sygdomme er mund-, hud- og nyresygdomme.

Men det er ikke kun kattenes sygdomme, der er blevet registreret og analyseret i den store undersøgelse. Også de forskellige racer temperamenter og opførsel er blevet analyseret, og netop denne del af undersøgelsen er allerede trukket ud og på vej til at blive genstand for en separat analyse og rapport.