Abonnementsartikel

De sidste mange år er hunde og kattes levetid generelt blevet forlænget med 50-60 procent i forhold til for blot 15 år siden. Det er på ingen måde usædvanligt, at en kat runder de 20 år, og årsagen til den længere levetid er en kombination af bedre ernæring og større viden om kattens fysiologiske behov. Alligevel mangler der lidt endnu, i hvert fald hvis man spørger dyrlæge Morten Brøgger fra Silkeborg.

- Alt for mange dyreejere vælger foder af for dårlig kvalitet, når de køber ind til deres hund eller kat, fastslår Morten Brøgger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener ikke, at folk bevidst køber dårlig kvalitet, men at vi ikke er gode nok til at læse indholdsfortegnelsen på posen, når vi står nede i supermarkedet.

- Folk bør blive bedre til at læse etiketten. Det er vigtigt, at der er meget kød i hunde- og kattemaden, så derfor bør det stå øverst på indholdserklæringen.

Indgredienserne i foderet angives efter faldende mængde, så det der er mest af, står først på fortegnelsen.

Hold øje med snyd

Det er dog ikke nok kun at kigge efter, hvad der står øverst på indholdsfortegnelsen. Nogle producenter forsøger at krybe uden om reglerne ved for eksempel at opdele en råvare i forskellige kategorier.

- Man skal også holde øje med, om nogle ingredienser dukker op i forskellige sammenhænge. For eksempel er det visse former for dyrefoder, hvor eksempelvis majs bliver kaldt en række forskellige ting, så hvis man lægger alle majsformer sammen, så udgør det pludselig en større del af maden, advarer Morten Brøgger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som mange andre dyrlæger forhandler Morten Brøgger også forskellige former for dyrefoder, og han medgiver, at priserne hos dyrlæger generelt er højere end på det foder, man kan købe i det lokale supermarked.

- Men det er der altså en grund til. Nogle gange hænger kvalitet altså sammen med prisen, fastslår han.

90 procent er overvægtige

Ifølge Morten Brøgger er kvaliteten af foderet afgørende for, hvor gammel ens hund eller kat bliver, men en anden væsentlig faktor er dyrets vægt.

- Alt for mange hunde og katte er overvægtige. Det er vigtigt at holde øje med vægten. Op mod 90 procent af alle hunde er overvægtige, siger han.

- Det går ud over deres livskvalitet og bevægelighed, og særligt i deres seniorliv er der en regning, der skal betales i form af slidgigt, vejrtrækningsproblemer og diabetes, siger Morten Brøgger, der blev landskendt sidste år, da han af forbrugerbladet Tænk blev udnævnt til at være Danmarks billigste dyrlæge (kastration og sterilisation af kat.)