Hvis hederne skal bevares, er det nødvendigt at passe på lyngen - hvilket ikke er så lige til. For det første skal planterne fornyes hvert 25. år, da de ellers vil visne og dø. Og hvis der er for meget næring i jorden, er det også et problem, for så vil andre planter og træer udkonkurrere lyngen.
Det lader dog til, at Naturstyrelsen nu har fundet en løsning på det sidstnævnte problem. Gennem de sidste seks år har de kørt med et stort projekt, hvor man har undersøgt forskellige muligheder for at hjælpe de traditionelle heder lidt på vej. I den forbindelse har det givet pote at kigge lidt i historiebøgerne. Det skriver Naturstyrelsen på sin hjemmeside.
Graver tørv
Helt konkret går det ud på, at man skrælder et lag tørv af for at fjerne næringsstofferne.
- Hederne er blevet alt for gamle. Lyng trives på udpint jord, men mange årtier med sparsom eller slet ingen pleje har efterladt et tykt lag tørv under lyngen med masser af næring i. I gamle dage brugte hedebønderne blandt andet tørven til byggematerialer og brændsel, og derfor blev det øverste lag skrællet af med jævne mellemrum. Den metode har vi nu genoplivet i en moderne form, siger vicedirektør Signe Nepper Larsen fra Naturstyrelsen.
Tørven skrælles af maskinelt helt ned til sandet, og Naturstyrelsen fortæller, at lyngen allerede efter et år begynder at generobre de behandlede arealer. Det oplyses endvidere, at det først er nødvendigt at gentage behandlingen efter 40 år.
Det er i øvrigt ikke kun lyngen, man er interesseret i at bevare, men også de andre sjældne planter, der lever på heden.