Abonnementsartikel

Solen luner godt i den danske fjernvarme, hvor der nu er 1.000.000 kvadratmeter opstillede solfangere, men der hviler en skygge over investeringslysten.

De danske fjernvarmeselskaber har de seneste år investeret kraftigt i solvarmeanlæg, og den seneste opgørelse viser, at Danmark nu har rundet en million kvadratmeter opstillede solfangere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og der er flere på vej. Inden årsskiftet er det meningen, at verdens største solvarmeanlæg på 156.000 kvadratmeter skal stå klart i Silkeborg. 1

Det er derfor helt naturligt, at der i disse dage afholdes en international konference om solvarme i Billund og Legoland med over 200 deltagere fra hele Europa.

- Så de kan få inspiration til, hvordan vi udnytter solvarmen her i Danmark, siger vicedirektør Kim Behnke fra Dansk Fjernvarme, der selv deltager på konferencen. Han mener, Danmarks placering som førende solvarmeland skyldes samarbejdet herhjemme:

- Den danske fjernvarme er den mest innovative fjernvarmesektor i verden, blandt andet fordi vi har en åben udveksling af erfaringer og samarbejde mellem selskaberne, siger Kim Behnke.

Energispareordning skygger

De mange kvadratmeter solfangere er fordelt på 85 anlæg rundt om i Danmark, og samlet kan de levere fjernvarme nok til 25.000 husstande hele året. Det svarer til hele Fredericia Kommune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Dansk Fjernvarme er problet dog, at solvarmeanlæg fra den 1. januar 2017 ikke længere med som energibesparelser for fjernvarmeselskaberne. Med mindre det kommer med i en ny energispareaftale, som skulle være landet 1. januar 2016.

Færre vil investere

Og den usikkerhed afholder en del af de resterende fjernvarmeselskaber, der endnu ikke har solvarme, til at investere i nye anlæg.

I en rundspørge fra tænketanken Grøn Energi svarer blot ni procent af de deltagende decentrale kraftvarmeværker, at de overvejer at investere i solvarme frem mod 2020.

Da samme rundspørge blev foretaget i 2013 var svaret, at 34 procent tænkte på at investere i solvarme. I realiteten endte hele 40 procent med at få solfangere.

- Vi ved, at mange af fjernvarmeselskaberne har presset på for at få bygget solvarme i tide, så de kunne udnytte energibesparelsen fra solvarmeanlægget. Det efterlader nu et hul i investeringslysten på området, fordi der er så stor usikkerhed omkring en ny energispareaftale, siger Dansk Fjernvarmes vicedirektør Kim Behnke.