Abonnementsartikel

En helt ny serie flishuggere fra den danske producent NHS i Silkeborg er på vej på markedet. Den er henvendt til anlægsgartnere og planteskoler samt landmænd, udlejningsfirmaer og private.

Serien har fået navnet Easyline, og kendetegnende for serien er, at den så at sige bringer NHS tilbage til rødderne. Maskinerne i serien er mindre, end hvad man ellers ser blandt nye maskiner på markedet. Det betyder samtidigt lavere vægt, og de er til rådighed for færre penge. Ifølge NHS er der fællestræk til NHS480-serien fra 1980'erne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rovdyr i forklædning

I øjeblikket er programmet begrænset til modellen NHS150 PTO. Det er en traktormonteret flishugger med en 150 x 170 mm. åbning.

Ved første øjekast er NHS150 PTO Easyline en flishugger som andre. Men oplevelsen af maskinen i drift er en helt anden, lover NHS, der betegner maskinen som "et rovdyr, forklædt som et lam". Trods en totalvægt under 400 kg og et power-input startende ved 20 HK er der tale om en fuldt udrustet og effektiv flishugger med egen hydraulikforsyning, NHS Info-Con og ikke mindst et ganske aggressivt indtræk. Resultatet er flis i en ensartet kvalitet, hvor størrelsen kan justeres trinløst fra syv mm. op til 15 mm.

Svær øvelse

NHS' brand er kendt ud i hele Europa. Maskinerne er kendt som meget hårdføre og pålidelige, og de er desuden også anerkendte for deres aggressive indtrækssystem.

- Det er meget nemt at lave effektive maskiner, når pris, vægt og power-input ingen grænse har. Øvelsen bliver svær, når man skal kombinere effektivitet, høj ydeevne og komfort med lav pris, vægt og power-input, siger Ejner Husted, salgschef hos NHS.

Den danske producent har med NHS150 PTO Easyline skabt en løsning, hvor den lave vægt er opnået ved anvendelse af højstyrkestål, hvor det er muligt. Samtidig sikrer det helt nye huggesystem NHS EasyCut det lave power-input, der gør det muligt at drive NHS150 Easyline fra kun 20 HP. Lavere input sikrer tilmed et noget lavere brændstofforbrug, hvilket giver en ekstra gevinst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det aggressive indtræk er opnået ved hjælp af dels den velkendte NHS-opbygning af valser og deres ophængsgeometri, dels et nyudviklet to-trins fjederkraft-system.

Den nye model er produceret på NHS' egne faciliteter i Silkeborg - ganske som alle virksomhedens øvrige modeller - og det vil også blive tilfældet med de kommende modeller i Easyline-serien.

I januar 2017 forventer NHS at præsentere NHS150 M, som er en trailermonteret flishugger med egen motor.