Den sidste EU godkendte tilskudspulje lukker her den 31. oktober. Herefter er det slut med tilskud til solceller. Så hvis du overvejer at producere din egen grønne strøm, så er det en god ide at komme i gang nu. Du har to år til at etablere solcelleanlægget, så du behøver ikke at få finansiering og al praktikken på plads lige nu.
30-36.000 kr. i puljetilskud
Tilskudsordningen giver et tilskud i form af en statsgaranteret salgspris på overskudsstrømmen. Uanset markedsprisen på el, er du sikret en pris på 0,88 kr. pr. kWh, som anlægget sælger til elnettet. For et almindeligt 6KW solcelleanlæg til en bolig, med et årligt forbrug på 6000kWh, ligger tilskuddet typisk på 30.000 - 36.000 kr. Beløbet udbetales løbende over de første 10 år, og svinger afhængigt af boligens forbrug og anlægsstørrelse.
Derudover er dit direkte egetforbrug af solenergien skatte- og afgiftsfri via nettoafregningsordningen.
1. november er det for sent
Du kan søge tilskud hos energinet.dk indtil den 31. oktober til midnat. Bemærk, at for at ansøge, så skal du indgå en betinget købsaftale med en solcelleleverandør, som skal vedhæftes ansøgningen. En af de store leverandører i Danmark er Viva Energi A/S, som udover købsaftalen, også tilbyder at ansøge om tilskuddet for dig. Viser det sig at du ikke opnår tilsagn om tilskud, så er du hos Viva Energi ikke forpligtet til at købe anlægget.
Forbedret økonomi med batterilager
Ud over tilskuddet, så kan du i dag forøge anlæggets økonomi med ca. 40 procent ved at investere i et såkaldt hybrid solcelleanlæg med batterilager. Dette anlæg kan gemme strømmen til natten, og batterierne findes i forskellige størrelser og teknologier, hvor lithium er det nyeste. Direktør Lars Bjerg fra Viva Energi A/S fortæller: "Prisen på lithiumbatterier er faldet en del på sidste, og er nu et godt alternativ til GEL-batterier. De fylder væsentlig mindre, holder fire gange så lang tid og koster kun det dobbelte. Samtidig slipper man for besværet med udskiftning."
FAKTA OM TILSKUDSORDNINGEN
Tilskuddet gives til egen bolig, udlejningsejendomme, boligforeninger og fællesanlæg, hvor der er følgende formelle krav:
Anlægseffekten (inverter) må maksimalt være 6KW per bolig. Indenfor denne ramme kan man lave op til ca. 9000 kWh årligt.
Du må ikke modtage andet tilskud, heller ikke håndværkerfradrag.
Anlægget må ikke etableres før der er givet tilsagn om tilskud, og du skal opsætte anlægget senest to år efter tilsagnet.
Du skal have en betinget købsaftale fra en solcelleleverandør.
Ansøgningsperioden slutter den 31. oktober 2016.